Femke Markus wint eerste E3 Saxo Bank Classic voor vrouwen na machtsvertoon Parkhotel Valkenburg: met drie (!) bij kopgroep van vier

 ©  VDB

Femke Markus heeft zich als eerste op de erelijst van de E3 Saxo Bank Classic voor vrouwen gezet. In de diepe finale had haar team Parkhotel-Valkenburg in de nieuwe koers het overtal, waar ze met liefst drie van de vier in de aanval zat. De 1.2-koers, die ook doorgaat onder de naam Leiedal Koerse, passeert een aantal heuvels uit de gelijknamige klassieker bij de mannen.

Yob Hillewaert

De vrouwen stonden zaterdag in Harelbeke aan de start voor een heuvelachtig parcours van 134 kilometer. Met de Knokteberg, Hotond, Kortekeer, Stationsberg, Kapelberg, Paterberg, Oude Kwaremont, Karnemelkbeekstraat, Tiegemberg laat de organisatie de vergelijking meer dan opgaan met het loodzware parcours van de E3 Saxo Bank Classic voor mannen. Dit jaar is het nog een 1.2-koers, maar organisator Jacques Coussens hoopt zo snel mogelijk de stap naar de WorldTour te zetten.

Nederlandse dominantie

Na enkele eerdere schermutselingen van onder meer de Australische kampioene Nicole Frain, reed het eerste schuifje van de juiste ontsnapping in de vrouwenkoers weg op de Paterberg, op 68 kilometer van de meet. De Nederlandse vrouwen Mischa Bredewold (Parkhotel – Valkenburg) en Nicole Steigenga (Team Coop), twee talentvolle rensters van begin de 20, bleken de sterksten bergop. Het was aan het Plantur-Pura van Marion Norbert Riberolle om te achtervolgen.

Richting de Oude Kwaremont liep het Nederlandse duo uit tot 23 seconden. Daarachter verbrokkelde het peloton, maar echt dichter kwamen ze niet. Sterker nog, op de volgende hellingen zou de achterstand van het peloton alleen maar toenemen. Bredewold en Steigenga liepen uit tot bijna twee minuten. Bij het ingaan van de drie plaatselijke rondes op 27 kilometer van de finish zette Plantur-Pura zich voluit op kop, waardoor de twee vooraan wat van hun pluimen verloren.

Steekspel in finale

Verrassend genoeg waren het vervolgens nog twee renners van Team Parkhotel-Valkenburg die konden wegrijden uit het peloton. In de eerste twee lokale rondes reden Kirstie Van Haaften en Femke Markus, opnieuw ook twee Nederlandse dames, het gat stelselmatig toe op de twee vooraan. Bredewold hield geen tempo terug en bleef vooraan overnemen van Steiginga, maar toch konden de twee komen aansluiten.

Wat volgde, was een steekspel in de laatste ronde. De sterke Steiginga zat vooraan in de tang en moest het opnemen tegen het drietal van Parkhotel-Valkenburg, maar liet ondanks continue prikken niemand vooraan wegrijden. Ze gingen samen naar de sprint in Bavikhove-Dorp, waar Markus met een sterke sprint haar landgenote Steiginga wist te kloppen. Bredewold eindigde als derde, Van Haaften als vierde. Thalita De Jong won de sprint voor plek vijf.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  VDB

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten