Sam Bennett pakt in Eschborn-Frankfurt eerste zege in net geen jaar, Belgische favorieten komen er niet aan te pas in sprint

 ©  Sebastian Gollnow/dpa

Sam Bennett heeft Eschborn-Frankfurt, een van de belangrijkste wielerwedstrijden in Duitsland, gewonnen. De Ier van Bora-Hansgrohe was in de sprint in Frankfurt duidelijk de sterkste. Fernando Gaviria en recordhouder Alexander Kristoff moesten het hoofd buigen, in de sprint kwamen de Belgische favorieten niet in het stuk voor.

Sam Varewyck

Na de afgelasting van 2020 en de verplaatsing naar het najaar in 2021 vond Eschborn-Frankfurt, één van de belangrijkste koersen van Duitsland, weer op zijn vertrouwde datum plaats: 1 mei. Met een Belgische titelverdediger, want vorig jaar was Jasper Philipsen (Alpecin-Fenix) de snelste man in Frankfurt am Main. En met neoprof Arnaud De Lie (Lotto-Soudal) kon nog een andere Belg aanspraak maken op een mooie uitslag.

Ook terug van de partij: Biniam Girmay, de winnaar van Gent-Wevelgem. De jonge Eritreeër maakte zijn terugkeer in het peloton na een maandje rust in eigen land. Girmay zou samen met ploegmakker en recordhouder Alexander Kristoff - hij won deze koers al vier keer - op winst mikken voor Intermarché-Wanty-Gobert.

Belgen in de aanval

De vroege vlucht werd gekleurd door vijf renners, met daarbij ook twee Belgen. Jens Reynders (Sport Vlaanderen) en Johan Meens (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) kregen onder meer het gezelschap van de intussen 35-jarige Pierre Rolland, tegenwoordig aan de slag bij B&B Hotels-KTM en in een ver verleden nog tweevoudig etappewinnaar in de Tour de France.

De kopgroep zou een maximale voorsprong van om en bij de vijf minuten bij elkaar fietsen. Maar lang voor de finish was al duidelijk dat de vlucht weinig kans had. Rolland bleef uiteindelijk met nog ruim 75 kilometer te gaan alleen over. De Fransman kreeg nadien wel weer gezelschap. Vier renners maakten de oversteek, waarbij drie Belgen: Jens Reynders keerde terug, ook Edward Theuns (Trek-Segafredo) en Cériel Desal (Bingoal-Pauwels Sauzen-Wallonie Bruxelles) kwamen aansluiten, net als de Duitser Jonas Rutsch (EF Education-EasyPost).

Verwachte massasprint

Ook die aanvalspoging was geen al te lang leven beschoren. Jens Reynders - die eerst nog eens loste, maar nadien terugkwam - hield het uiteindelijk het langste vol, maar werd lang voor de binnentocht in Frankfurt am Main weer opgeraapt. Het kwam tot de verwachte massasprint: daarin bleek Sam Bennett oppermachtig. Hij pakt zo zijn eerste zege sinds 7 mei vorig jaar, toen hij de derde rit in de Ronde van de Algarve pakte. Een deugddoende overwinning voor de Duitse ploeg Bora-Hansgrohe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De resterende podiumplaatsen waren voor Fernando Gaviria (UAE Team Emirates) en Alexander Kristoff, die ondanks een geweldige leadout van Biniam Girmay niet meer over Bennett kon komen. Met Edward Theuns (zesde), Arnaud De Lie (zevende) en Piet Allegaert (negende) kleurden drie Belgen wel de top tien, maar winst zat er voor hen nooit in.

 ©  Sebastian Gollnow/dpa

Bennett na eerste seizoenszege: “Nog maar tien dagen gewerkt aan snelheid”

De Ier Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) sprintte zondag naar zijn eerste zege van het seizoen in Eschborn-Frankfurt, een Duitse wedstrijd voor de WorldTour. Na afloop bedankte hij zijn ploegmaats uitvoerig.

De 31-jarige Bennett is een man die doorgaans zijn ploegmaats betrekt in de feestvreugde na zijn overwinningen, en dat was na zijn eerste zege na zijn terugkeer naar Bora-Hansgrohe niet anders: “De ploeg deed het vandaag fantastisch. De ploegmaats keken de hele dag naar me om, hielden mee controle over de wedstrijd en positioneerden me ook fantastisch in de finale. En Danny (Van Poppel, red.) timede zijn lead-out tot in de perfectie. Hij bracht me tot in de laatste tweehonderd meter met veel snelheid. Ook ik had heel goeie benen, maar ik moet de ploeg bedanken.”

Bennett heeft na zijn veelbesproken vertrek bij Patrick Lefevere een moeilijk begin van het jaar gehad, waarin hij niet verder kwam dan enkele podiumplaatsen in de rondes van de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. “Bedankt aan de ploeg om me de voorbije maanden te blijven ondersteunen, me weer op het juiste spoor te krijgen, en altijd in me te blijven geloven. De laatste maanden werkte ik nog altijd aan de basis. Pas de laatste tien dagen begon ik te werken aan mijn top. En dat toont zich al. Ik heb nu een trainingsperiode waar ik nog verder aan mijn snelheid kan werken, richting enkele grote doelen in juni en juli.”

Bennett, oud-winnaar van de groene trui in de Ronde van Frankrijk en van acht etappes in grote ronden, heeft na zijn afwezigheid vorig jaar opnieuw de Tour op zijn programma voor 2022 staan.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen

Meest gelezen uit de buurt