Mondmasker niet langer nodig bij Brussels Airlines vanaf 3 mei

© Het Nieuwsblad

Vanaf dinsdag moeten passagiers en cabinepersoneel geen mondmasker meer dragen aan boord bij Brussels Airlines. Dat is maandag beslist door de luchtvaartmaatschappij. “Het vliegtuig was altijd al een plek met laag besmettingsgevaar dankzij geavanceerde luchtfiltersystemen. Nu het mondmasker wegvalt, zetten we weer een stap richting het ‘normale’ reizen na de pandemie”, klinkt het.

evdgBron: BELGA

Nu de mondmaskerplicht wegvalt “wordt de ervaring op de luchthaven, waar het masker sinds een tijd niet meer verplicht is, doorgetrokken naar het vliegtuig zelf”, aldus nog Brussels Airlines. Dat het mondmasker pas na het verlaten van de gate moest opgezet worden, leidde tot een “inconsistentie”, geeft woordvoerder Kim Daenen aan. Bovendien was het niet evident voor het personeel om de mondmaskerplicht te handhaven, eens de passagiers het vliegtuig opstapten. Het schrappen van de mondmaskerplicht aan boord moet “meer comfort” brengen.

In België is het dragen van een mondmasker vanaf twaalf jaar verplicht op het openbaar vervoer en dus op de trein, tram, bus en metro. Brussels Airlines valt echter niet in die categorie, klinkt het bij de luchtvaartmaatschappij. Uiteraard “staat het passagiers en personeel vrij om wel nog een mondmasker te dragen”, mochten zij dat willen, stipt Daenen aan. Het mondmasker kan bovendien wel nog verplicht zijn in buitenlandse luchthavens: reizigers dienen de regels van het land van bestemming te controleren voor vertrek.

Brussels Airlines is niet de eerste luchtvaartmaatschappij die het mondmasker in de ring gooit. Bij vluchten van Ryanair geldt de mondmaskerplicht nog steeds, maar bij vluchten van TUI fly van en naar België is het mondmasker niet langer verplicht, maar wel aangeraden, staat op de website te lezen. “Bij ons is dat inderdaad al een paar weken zo”, bevestigt woordvoerder Piet Demeyere. “Waar wij wel de mondmaskerplicht handhaven, is op vluchten naar Frankrijk en Spanje. Op die bestemmingen geldt de mondmaskerplicht nog steeds, dus wij willen voor de reiziger een zo duidelijk mogelijke situatie scheppen.”

In april lieten de vijf grootste Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen het mondmasker vallen op binnenlandse vluchten en sommige buitenlandse vluchten, nadat een rechter de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer schrapte. Het Amerikaanse ministerie van Justitie liet weten in beroep te gaan tegen die beslissing.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten