Advocaat van voormalig Optima-topman Jeroen Piqueur vraagt nietigheid onderzoek na wraking onderzoeksrechter

 

 ©  BELGA

Op 9 juni wordt beslist of een deel van het onderzoek in de zaak rond de Optima Bank, waarbij voor Jeroen Piqueur en dertien andere verdachten de verwijzing wordt gevraagd naar de correctionele rechtbank, nietig moet worden verklaard. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) bepaald. Hans Rieder, de advocaat van Piqueur, vraagt de nietigheid van het werk van onderzoeksrechter Annemie Serlippens, die zich van het Gentse hof van beroep moest terugtrekken na een wrakingsverzoek.

mtmBron: BELGA

De Optima Bank ging in juni 2016 failliet en voormalig topman Jeroen Piqueur, zijn zoon Ruben en dochter Rebecca werden in december 2017 door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden. Jeroen Piqueur werd in verdenking gesteld voor misbruik van vennootschapsgoederen, witwasmisdrijven, bedrieglijk onvermogen en inbreuken op de bankwetgeving. 

Volgens de onderzoekers zijn er voldoende aanwijzingen om Piqueur en medeverdachten te verwijzen naar de correctionele rechtbank. Via buitenlandse structuren in Liechtenstein, Zwitserland, Luxemburg en Nederland werd volgens de speurders een bedrag van 100 miljoen euro onttrokken aan de Belgische bank. 

Het Gentse hof van beroep besliste eind februari 2021 dat onderzoeksrechter Annemie Serlippens zich moest terugtrekken uit de zaak. De advocaat van Piqueur had een vordering tot wraking ingediend tegen Serlippens omdat ze partijdig zou zijn. Het hof oordeelde dat Serlippens “lijkt uit te gaan van een vaststaande schuld”, en verklaarde daarom het wrakingsverzoek gegrond.

Rieder vroeg daarna een controle van de regelmatigheid van de rechtspleging. Na de wraking van onderzoeksrechter Serlippens moet de KI oordelen of het onderzoek objectief gevoerd werd. Als de KI onregelmatigheden vaststelt, kan het oordelen dat bepaalde onderzoekshandelingen nietig zouden zijn, waardoor die uit het dossier verwijderd zouden moeten worden. De KI kan in uitzonderlijke gevallen ook overgaan tot het vaststellen van het verval van de strafvordering, waardoor er geen proces zou komen rond de Optima Bank.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten