Museum lanceert boekje om vagina’s te tekenen: “Iedereen is verschillend”

 ©  GUM / Michiel Devijver

Gent -

Een verbind-de-punten-tekenboekje met prenten van vagina’s en penissen. Daarmee wil het Gents Universiteitsmuseum (GUM) de grote verscheidenheid aan geslachtsdelen aankaarten in het kader van de expo Phallus, Norm & Vorm. Het boekje wordt uitgedeeld aan studenten en scholieren.

Fien Lakiere

Een knalroze boekje met twintig prenten die je tekent door de cijfers te verbinden. Het zou kinderen kunnen helpen bij het leren tellen, maar moet de tekenaars iets anders bijleren: dat er een grote verscheidenheid bestaat aan geslachtsdelen. De prenten tonen immers vagina’s, vulva’s, fallussen en andere genitaliën.

“Met de expo Phallus, Norm & Vorm vertellen we dat één vorm en één norm niet bestaan. Iedereen is verschillend”, zegt GUM-directeur Marjan Doom. “Met het connect-the-dots boekje trekken we die boodschap door. Verbind de punten, vervolledig de tekeningen en vraag je af wat jouw unieke plaats in het spectrum is.” (lees verder onder de foto)

 ©  GUM / Michiel Devijver

Workshops

Het museum wil daarmee op een artistieke manier een verhaal brengen rond seksuele diversiteit. Het boekje zal verspreid worden onder studenten en leerlingen uit het secundair onderwijs. Je kan het - zolang de voorraad strekt - ook in de museumshop vinden en enkele tekeningen zijn online te downloaden.

Heb je de smaak te pakken? Het museum organiseert de komende maanden naast lezingen ook verschillende workshops in het thema. Zo kan je een clitorismodel maken in klei, linoleum snijden voor een linoschede of een botanische tekening maken van de grote fallusvormige stinkzwam.

LEES OOK. De neus zegt niets over de reus: vijf misverstanden over de penis

 ©  GUM / Michiel Devijver

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten