Europees Parlement wil strengere normen voor PFOS in recyclage

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het Europees Parlement wil dat de Europese Commissie strengere eisen aanneemt voor het hergebruik van moeilijk afbreekbare schadelijke stoffen, zoals PFOS, in de recyclageketen.

mtmBron: BELGA

De Commissie lanceerde in oktober een voorstel om persisente organische verontreinigende stoffen (POP’s) en het gebruik ervan in de circulaire econmie strenger te reguleren. Het gaat om vervuilende stoffen die quasi niet afbreekbaar zijn, zoals de perfluorverbindingen waartoe ook PFOS behoort, de stof die de omgeving van de 3M-fabriek in Zwijndrecht zwaar heeft vervuild.

Volgens het Parlement is het voorstel van de Commissie een stap in de goede richting, maar moet het toegelaten niveau van POP’s in producten nog lager. Voor broomhoudende vlamvertragers wil het Europees Parlement bijvoorbeeld naar een norm van 200 milligram per kilogram, waar de Commissie 500 mg/kg voorstelt. Daarnaast vragen de parlementsleden ook strengere eisen voor PFOS, dat onder meer gebruikt wordt in waterbestendige stoffen en blusschuim. De Commissie wil daar naar een norm van 40 mg/kg, het Parlement wil dat naar 20 mg/kg brengen. De onderhandelingspositie werd aangenomen met 506 stemmen voor, 68 tegen en 49 onthoudingen.

Volgens Martin Hojsík (Renew), de rapporteur in het dossier, zijn de strengere normen nodig. “We kunnen de aanwezigheid van POP’s in materialen en afval niet tolereren, anders is er gen circulaire economie en duurzaam textiel, maar een economie van gerecyclede giftige producten.”

Dat vinden ook de Belgische Europarlementsleden Marie Arena (S&D) en Cindy Franssen (EVP). Die laatste pleit er ook voor om de regels niet stof per stof te herzien, maar uniforme regels te hanteren per soort substantie.

Het Europees Parlement kan nu beginnen onderhandelen met de lidstaten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten