‘Supermarkt zonder personeel’ maakt na 6 maanden de rekening: “Er worden producten gestolen”

Gent -

Het pionierende winkelconcept OKay Direct in hartje Gent, waarbij klanten 24/7 voedingsproducten kunnen aanschaffen, blijkt na een proefperiode van zes maanden vooral populair in de late avond en ’s nachts. Dat er geen enkel personeelslid aanwezig is in de winkel, leidt echter ook tot misbruik.

Geert Neyt

In november opende in de Belfortstraat de eerste volautomatische OKay-winkel. Omdat het selfservice systeem zonder aanwezig personeel draait, kunnen klanten er dag en nacht terecht. De QR-code van de klantenkaart verschaft hen toegang tot de winkel, de (koel)kasten en de kassa.

Uit een eerste evaluatie blijkt nu dat de klanten positief verrast zijn door het ruime assortiment. “Vooral de verse producten vallen in de smaak”, aldus Hanne Poppe van de overkoepelende Colruytgroep.”Samen met dranken worden die het meest gekocht.”

“Na 6 maanden liggen de eerste resultaten binnen de lijn van de verwachtingen”, aldus Poppe, die ook meegeeft dat de winkel het meest bezocht wordt in de late avond en ’s nachts.

Extra bewaking

Er is ook minder goed nieuws. Trouwe klanten lieten ons weten dat het niet zo moeilijk is om met niet gescande producten buiten te wandelen. Colruyt geeft toe dat er producten worden gestolen, zij het op kleinschalig niveau. “Er wordt echter niet meer gestolen dan in winkels mét personeel”, aldus Poppe. “Het ligt ook niet aan falende technologie maar aan het slinks omzeilen van het systeem.”

“We kunnen goed opvolgen over welke klanten het gaat”, aldus de woordvoerder.” Uiteraard hebben we de nodige maatregelen getroffen om dit misbruik tot een minimum te beperken. Op korte termijn proberen we alvast een tijdelijke extra maatregel uit door een veiligheidsagent ter plekke of achter de schermen een oogje in het zeil te houden.” Dus toch weer personeel.

LEES OOK: OKay lanceert winkel die 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 open is

Aangeboden door onze partners