Schoonvader van Julie Van Espen wil meisjes in middelbaar onderwijs weerbaarder maken tegen agressie

Julie Van Espen ©  rr

Peter Huyge, de schoonvader van de vermoorde studente Julie Van Espen (23), is met zijn vzw Pioen gestart met het opleiden van leerkrachten lichamelijke opvoeding om weerbaarheidscursussen te geven aan scholieren. De leerkrachten kunnen dan meisjes in het middelbaar onderwijs technieken aanleren om zich te verdedigen tegen (seksuele) agressie.

jvhBron: BELGA

Weerbaarheidscoaching gaat volgens Pioen verder dan de klassieke zelfverdedigingslessen. De focus ligt niet alleen op techniek, maar op zowel alertheid, assertiviteit als verdediging. “Op die manier leren meisjes en vrouwen ook hoe ze gevaren kunnen herkennen en hoe ze een aanvaller kunnen afwenden”, klinkt het. “Zo wil Pioen iedere vrouw de nodige handvatten aanreiken om zich te kunnen verdedigen, ongeacht haar leeftijd, conditie of kracht.”

Pioen biedt soortgelijke lessen al langer aan op de Universiteit Antwerpen en geeft ook stages in samenwerking met verschillende gemeenten, waaraan vrouwen van alle leeftijden mogen deelnemen. Nu komt er dus een cursus die specifiek moet bijdragen tot de weerbaarheid van meisjes in het middelbaar. 

“In de tweede en derde graad van het middelbaar zijn meisjes oud genoeg om dit aan te leren en stilaan stappen in de wereld te zetten”, vindt Huyghe. “Velen treden dra de wereld van de universiteiten en hogescholen in, waarbij er een grote vrijheid ontstaat met alle leuke zaken die erbij komen kijken, maar ook de gevaren.”

Aangeboden door onze partners