VUB-gastdocent Djalali wordt geëxecuteerd op 21 mei in Iran: “Dit is puur druk opvoeren”

© Het Nieuwsblad

De Zweeds-Iraanse gastprofessor van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Ahmadreza Djalali zal op 21 mei worden geëxecuteerd in Iran. Dat meldt het Iraanse persagentschap ISNA, schrijft Reuters woensdag. Het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd op het bericht. 

jvh, mtmBron: BELGA

De Zweeds-Iraanse spoedarts werd zes jaar geleden tijdens een werkbezoek in Iran opgepakt en wordt beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood, na een volgens mensenrechtenexperten oneerlijk proces. Zo werd hij tot bekentenissen gedwongen door foltering, zegt Amnesty International, en spendeerde hij de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

“Dat is puur druk opvoeren”

De bekendmaking van de executiedatum is niet toevallig. “De Iraanse overheid wil daarmee druk zetten op de Belgische justitie”, zegt Gerlant Van Berlaer, spoedarts in het UZ Brussel en collega van Djalali.

Het hof van beroep in Antwerpen buigt zich donderdag over de zaak van drie Iraanse terreurverdachten. Dat Iran net nu voor de zoveelste keer de executie van Djalali opnieuw aankondigt, is volgens Van Berlaer niet toevallig. “Ze doen zelfs de moeite niet om het te verstoppen. De dag voordien kondigen ze dan aan dat hij op 21 mei wordt geëxecuteerd. Dat is puur de druk opvoeren om die uitspraak nog te beïnvloeden”, benadrukt Van Berlaer.

Een vierde verdachte, de diplomaat Assadolah Assadi, kreeg 20 jaar celstraf. Hij heeft zijn beroep eerder al ingetrokken, maar het lijkt net om hem te doen. De Iraanse overheid heeft al laten uitschijnen dat ze Djalali willen ruilen tegen Assadi.

“Als ze Djalali executeren, dan moeten ze een andere pasmunt zoeken”, stelt Van Berlaer. “Dit is natuurlijk een pasmunt die ruim onder de aandacht is geweest en waarvan de publieke opinie mee druk uitoefent op de autoriteiten. Al kunnen ze de executie ook als represaille uitvoeren.”

De toestand van Djalali in de Iraanse gevangenis is nog steeds zorgwekkend. De VUB-gastdocent mocht al sinds eind vorig jaar geen contact meer hebben met zijn vrouw. Daardoor werd er zelfs getwijfeld of hij nog in leven is. “Deze aankondiging doet vermoeden dat hij nog leeft”, aldus Van Berlaer.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten