“Het is aan het Overlegcomité om te beslissen over mondmaskerplicht op openbaar vervoer”

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Het is aan het Overlegcomité om te beslissen over de afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Bert Maertens. Hij roept de minister op om niet te wachten tot het Overlegcomité van 20 mei.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Agendaproblemen of ligt het aan de coronacijfers? Waarom Overlegcomité twee weken later dan voorzien doorgaat (+)

Federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) pleitte maandag voor een afschaffing van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters is dat ook het standpunt van de verschillende ministers van Mobiliteit. “Dat is vorige week unaniem afgesproken op de interministeriële conferentie, met daarbij misschien de aanbeveling voor kwetsbare personen en zieken”, aldus Peeters.

Maar volgens Peeters is het aan het Overlegcomité - dat vergadert op 20 mei -  om de beslissing te nemen en dat op basis van advies van experts. Volgens de Open VLD-minister zijn er trouwens ook experts die nog waarschuwen voor een vrij hoge viruscirculatie en die het te vroeg vinden om de verplichting te schrappen. “Wat mij betreft, komt die afschaffing er liever vandaag dan morgen als de cijfers goed evolueren en de viruscirculatie zo laag mogelijk ligt”, aldus Peeters.

Voor N-VA-parlementslid Bert Maertens gaat het allemaal te traag. Volgens hem is het draagvlak voor het mondmasker op het openbaar vervoer weg. Dat het tot 20 mei moet duren voor er een beslissing valt, noemt hij “hallucinant”. “De verplichting moet zo snel mogelijk op de schop”, aldus Maertens. Hij roept Peeters op contact op te nemen met premier Alexander De Croo om de verplichting versneld af te schaffen.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt