Nederlandse concurrentiewaakhond onderzoekt Google na klacht Tinder-eigenaar

 ©  REUTERS

De Nederlandse mededingingsautoriteit ACM is een onderzoek gestart naar de voorwaarden die Google stelt aan aanbieders van apps in de Google Play Store. De toezichthouder heeft klachten ontvangen van datingapps, omdat ze geen ander betalingssysteem mogen gebruiken dan dat van Google, wat mogelijk neerkomt op concurrentievervalsing.

mtmBron: BELGA

De klacht komt van Match Group, eigenaar van onder andere het populaire datingplatform Tinder. De ACM onderzoekt nu eerst of die klachten voldoende aanleiding geven voor een vervolgonderzoek naar eventueel machtsmisbruik door Google.

Het Amerikaanse internetconcern zegt volgens de ACM ook dat Google alle verwijzingen naar andere betaalmogelijkheden verbiedt binnen de app-winkel voor Android, het besturingssysteem van het zoekmachinebedrijf.

Eerder klaagde Match Group ook al over de voorwaarden die Apple aan datingapps in zijn App Store stelde. Dat mondde uit in boetes voor Apple die opliepen tot 50 miljoen euro. Nog altijd vindt de toezichthouder de toezeggingen die Apple heeft gedaan om app-aanbieders meer keuze te bieden bij de verwerking van betalingen, onvoldoende.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten