Wielrennen Elite Ronde van Italië

Debutant Mauri Vansevenant (22) wil zich niet beperken tot enkele flitsen: “Ook het klassement interesseert me”

Mauri Vansevenant (rechts) voelt zich in zijn sas als de weg oploopt en is daarvoor in de Giro op de juiste plaats.© BELGA

© BELGA

© BELGA

1 / 3

Mauri Vansevenant wil de komende drie weken elke kans grijpen tijdens zijn Giro-debuut. “Ik heb meerdere ritten aangestipt, maar ook van mijn klassement ga ik werk maken”, verklapt de Torhoutenaar van Quick Step-Alpha Vinyl.

Michel Vanden Heede

“Ja, ik denk dat ik klaar ben voor deze zware opdracht. Al is het pas in koers dat je echt zicht krijgt op je vormpeil. Ik heb in elk geval een goede voorbereiding gekend. Na de Ronde van het Baskenland had ik wat nood aan rust. Nadien lag de focus op de klassiekers. Tussen die grote afspraken door was het niet mogelijk om zware trainingen in te lassen. Vorige week heb ik wel nog wat extra sessies afgewerkt om mijn basis nog ietwat te verbreden.”

Het was al maandenlang een publiek geheim dat Vansevenant met de Ronde van Italië in zijn hoofd zat. “Gewoon omdat het parcours goed bij mijn mogelijkheden aansluit”, zegt hij. “Ik krijg de komende drie weken een pak mooie kansen. Het is niet zo dat ik de Giro op zich verkies boven de Vuelta. Mij maakt het eigenlijk niet uit waar ik aan de slag kan gaan. Ik wil gewoon progressie blijven boeken. En daar draagt een grote ronde zeker toe bij. Vorig jaar had ik het (na de intense voorbereiding op de wegrit op de Olympische Spelen in Tokio, red) niet onder de markt in de Ronde van Spanje, maar nadien haalde ik een hoog niveau. Ik ben er enkele percenten sterker geworden.”

Aangezien Quick Step-Alpha Vinyl vooral mikt op spurtsuccessen met Mark Cavendish, kan Vansevenant van een vrije rol genieten. “Ik mag mijn ding doen als de weg oploopt”, knikt de zoon van ex-prof Wim. “Er zijn meerdere aankomsten bergop, maar elke rit telt. Ik ga me in de beginfase van de Giro zeker niet met opzet op achterstand laten rijden om frisser te zijn in de bergetappes. Het klassement geef ik niet zomaar op. De kans bestaat wel dat de opeenvolging van inspanningen voor mij nog te hoog gegrepen is, al weet je natuurlijk nooit. Ik ga in Italië weer een stuk wijzer worden.”

De kans dat Vansevenant volgend jaar al naar de Ronde van Frankrijk trekt, is niet bijster groot. “Ooit wil ik La Grande Boucle rijden, maar het zal nog niet voor de eerste jaren zijn. Laat me maar nog een poos rustig groeien. De Giro zal al zwaar genoeg zijn”, besluit de boerenzoon.

Bart Van Lerberghe: “Rol in sprinttrein van Cavendish”

Ook Bert Van Lerberghe is aan zijn eerste Ronde van Italië toe. “Ik heb een afgemeten rol”, vertelt de Tiegemnaar van Quick Step-Alpha Vinyl. “In de vlakke etappes moet ik meedraaien in de sprinttrein van Mark Cavendish. Een ritzege in de beginfase van de Giro zou welkom zijn. Dat zou de druk van de ketel halen.”

Harm Vanhoucke: “Ik ga opnieuw voor een ritzege”

Harm Vanhoucke is voor de derde keer op rij present in Italië. “Het is een van mijn favoriete wedstrijden”, geeft de klimmer van Lotto-Soudal aan. “Ik was al eens dicht bij een dagzege. En of ik het opnieuw ga proberen. Aan zware etappes is er geen gebrek. Wie goed klimt, zal in deze Giro meedoen voor de prijzen. Ik denk dat ik in orde ben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten