Planckendael neemt afscheid van hoogbejaarde leeuwin Kolya

Kolya, samen met dochter Lorena en kleinzoon Wishu. 

Kolya, samen met dochter Lorena en kleinzoon Wishu. © Kris Lamon

Mechelen -

In Zoo Planckendael is de 20-jarige leeuwin Kolya gestorven. De afgelopen dagen at ze nog nauwelijks en was ze enorm verzwakt. Na overleg met verzorgers en dierenarts is besloten om haar zachtjes te laten inslapen. De hoogbejaarde leeuwin woonde zestien jaar in Planckendael en is de oma van welpje Wishu.

Het leeuwenperk in Planckendael voelt wat leeg aan nu Kolya er niet meer is. Ze haalde wel een heel mooie leeftijd. In de natuur worden Aziatische leeuwen gemiddeld 10 tot 14 jaar oud, in gevangenschap halen ze doorgaans 18 tot 20 jaar.

Kolya woonde in Planckendael samen met haar dochter Lorena, kleinzoon Wishu en Jari. De interactie tussen het jonge welpje, nu ongeveer zeven maanden oud, en zijn grootmoeder was aandoenlijk om te zien. De fans zijn er dan ook het hart van in dat de oma er niet meer is.

Eerste leeuwin in dierentuin

Kolya was de eerste leeuwin in de Mechelse dierentuin, ze kreeg met wisselend succes meerdere jongen. Bij het nest van dochter Lorena (12) overleefde een van de welpjes het niet. Het ging om een vijfling, terwijl leeuwinnen maar vier tepels hebben om hun jongen te zogen. Een van de kleintjes raakte daardoor zo verzwakt dat het niet overleefde.

In 2009 beet ze totaal onverwacht haar drie jongen dood na hun inenting tegen kattenziekte. De welpjes waren toen net geen acht weken oud. Het nest daarvoor groeide wel succesvol op en daarna bracht ze ook nog met veel liefde en geduld meerdere jongen groot.(bl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten