Nationale actiedag op 31 mei: na spoor nu ook staking in onderwijs aangekondigd

Themabeeld ©  fvv, Belga

Er komt op 31 mei een nationale actiedag in de openbare diensten, dat hebben verschillende vakbonden aangekondigd. Die actie gaat gepaard met een nationale stakingsaanzegging voor die dag bij het spoor en in het onderwijs, meldt de socialistische overheidsvakbond ACOD . De actie is gericht tegen de “algemene malaise” in de overheidssector, klinkt het.

jvhBron: BELGA

“We krijgen niet de middelen en niet het respect dat we verdienen”, zegt Gerda De Norre van de liberale overheidsvakbond VSOA. “De coronacrisis heeft aangetoond dat in moeilijke tijden een sterke overheid noodzakelijk is”. De drie overheidsvakbonden gaan daarom op 31 mei actie voeren “voor meer koopkracht, meer respect voor de sociale dialoog, meer investeringen in de openbare sector, en meer respect voor de overheidspensioenen”, klinkt het bij ACOD.

De socialistische overheidsvakbond kondigde alvast stakingen aan bij het spoor en in het onderwijs. “We hebben donderdag een stakingsaanzegging ingediend”, aldus algemeen secretaris Nancy Libert. De aanzegging geldt voor het hele onderwijs. “Er is heel wat enthousiasme om deel te nemen aan de staking”, aldus Libert.

De onderwijsvakbond schaart zich achter de algemene eisen van het overheidspersoneel, maar heeft ook specifieke eisen. “We willen meer handen op de werkvloer en het behoud van onze pensioenen.” Het is van 2018 geleden dat er in het onderwijs werd gestaakt.

Of ook de christelijke en liberale vakbonden gaan staken in het onderwijs is nog niet duidelijk. Zij dienden (nog) geen nationale stakingsaanzegging in, maar in bepaalde sectoren kunnen wel stakingen plaatsvinden. Dat zegt Jan Coolbrandt, voorzitter van ACV Openbare Diensten. “We willen een sterk signaal geven aan de verschillende overheden”, aldus Coolbrandt. Niet alleen op 31 mei zal overigens actie worden gevoerd. “De nationale actiedag is het orgelpunt. We gaan ook al eerder actie voeren, en starten al op 19 mei”, zegt Coolbrandt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten