Prins Andrew, Harry en Meghan niet welkom op balkonmoment tijdens feest voor de Queen

De Britse prins Harry, zijn vrouw Meghan Markle, en prins Andrew zullen niet verschijnen op het balkon van Buckingham Palace tijdens de feestelijkheden voor het 70ste jubileum van koningin Elizabeth. Dat heeft Buckingham Palace aangekondigd. De feestelijkheden staan gepland voor 2 juni.

jvhBron: BBC, Sky News

Van 2 tot 5 juni staan vier dagen van festiviteiten gepland om de 70ste verjaardag op de troon van de 96-jarige Elizabeth te vieren. Er bestond al langer speculatie of het drietal aanwezig zouden zijn op het jubileum. Koningin Elisabeth heeft de knoop nu doorgehakt: ze heeft beslist dat alleen werkende leden van de koninklijke familie haar op 2 juni zullen vergezellen op het balkon van Buckingham Palace voor ‘Trooping the Color’, de militaire parade ter gelegenheid van de verjaardag van de koningin.

“Na rijp beraad heeft de koningin beslist dat de traditionele verschijning op het balkon voor ‘Trooping the Colour’ op 2 juni dit jaar beperkt zal zijn tot de koningin en de leden van de koninklijke familie die namens de koningin officiële verplichtingen uitvoeren”, aldus een paleiswoordvoerder. Dat balkonmoment is normaal gesproken een belangrijke familieaangelegenheid, en het hoogtepunt van de festiviteiten ter ere van de 70 jaar die Elizabeth al op troon zit. In totaal worden achttien leden van de Britse koninklijke familie wel verwacht voor de balkonscène.

Prins Andrew ligt al jaren onder vuur nadat hij beschuldigd werd van seksueel misbruik van minderjarigen: hij speelde al langer noodgedwongen geen officiële rol meer, en verloor onlangs zijn koninklijke titels. De relatie tussen prins Harry en Meghan Markle enerzijds en de rest van de koninklijke familie anderzijds verloopt dan weer al jaren moeizaam na hun beslissing om geen officieel lid meer uit te maken van de koninklijke familie: zij kozen er in 2020 zelf voor om geen officiële rol meer te vertolken.

“Geliefde leden van de familie”

In het verleden waren er wel al enkele “afgeslankte” balkonmomenten, waarbij de koningin enkel vergezeld werd door haar toekomstige opvolger prins Charles en zijn echtgenote Camilla, en diens zonen William en Harry en hun gezinnen, maar het is ongebruikelijk dat de koningin die beperking oplegt voor ‘Trooping the Colour’.

Volgens een bron bij het paleis blijven Harry en Meghan wel “geliefde leden van de familie” die uitgenodigd werden voor de andere evenementen ter ere van het jubileum, net als prins Andrew.

bekijk ook

Recordbrekende regeerperiode met pieken en (schan)dalen: een overzicht van 70 jaar Queen Elizabeth II op de troon

Queen Elizabeth II toont haar grappige kant tijdens receptie voor troonjubileum

Donald Trump haalt uit naar prins Harry: “Hij ligt zwaar onder de sloef”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten