“Italiaanse Ndrangheta plant bomaanslag op openbare aanklager”

Nicola Gratteri 

Nicola Gratteri ©  AFP

Huurmoordenaars van de Italiaanse Ndrangheta-maffia plannen een aanval op een openbaar aanklager, dat meldt de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano na een waarschuwing vanuit een buitenlandse inlichtingendienst.

jvhBron: BELGA

Het doelwit is Nicola Gratteri, openbaar aanklager in het Zuid-Italiaanse Catanzaro. De afgelopen jaren speelde hij een grote rol in het onderzoek naar leden van de Ndrangheta-maffia. Die maffia zou nu van plan zijn om Gratteri op te blazen. De Italiaanse veiligheidsdiensten hebben gezorgd voor beveiliging voor Gratteri en zijn familie. Hij kreeg extra bodyguards en een speciale auto die telefoonsignalen onderbreekt, waardoor een mogelijke bom onder zijn auto niet gedetoneerd kan worden. 

Het nieuws kwam aan het licht in een artikel van de Italiaanse krant Il Fatto Quotidiano naar aanleiding van de verkiezing van het nieuwe hoofd van de Nationale Directie voor Maffiabestrijding. Gratteri verloor die verkiezing door zijn gevaarlijke situatie. “Gratteri beschikt over de juiste kwaliteiten voor de job, maar wordt ook aan de meeste risico’s blootgesteld. Er is indirecte informatie verkregen over een mogelijke aanslag tegen hem vanuit het maffiamilieu,” aldus enkele raadsleden. 

Het nieuws van de aanslag is des te schokkender voor de Italianen, omdat het deze maand dertig jaar geleden is dat Giovanni Falcone, een rechter gekend om het vervolgen van maffialeden, ook door een maffia-aanslag om het leven kwam. Hij, zijn vrouw en drie van zijn bodyguards lieten het leven toen een bom ontplofte op het moment dat zijn auto voorbijreed op een snelweg in de buurt van Palermo. Twee maanden later werd ook een andere rechter om het leven gebracht. De incidenten zitten nog steeds vers in het Italiaans collectief geheugen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten