“Sinn Fein grote winnaars bij verkiezingen in Noord-Ierland”

Sinn Fein-leider Mary Louise McDonald (rechts) 

Sinn Fein-leider Mary Louise McDonald (rechts) ©  REUTERS

De Ierse nationalisten van Sinn Fein komen als grote winnaars uit de verkiezingen voor het Noord-Ierse parlement. Volgens Britse media zijn ze op weg de grootste partij te worden. In het eerste stadium van de tellingen haalt Sinn Fein volgens de BBC 29 procent, en ligt ze daarmee ver voor op de unionistische DUP. Die haalt in de voorlopige resultaten 21,3 procent.

jvhBron: BELGA

Bronnen binnen de partij melden aan de Ierse radiozender RTE dat ze ervan overtuigd zijn dat ze ook in het parlement de grootste partij worden, wat hen, voor het eerst, het recht zou geven om een premier uit eigen rangen aan te stellen. 

De Noord-Ierse premier kwam tot nu altijd uit een partij die zich uitspreekt tot een behoud van de unie met het Verenigd Koninkrijk. 

Als deze uitslag bevestigd wordt, belooft het een moeilijke regeringsvorming te worden in Belfast. De Sinn Fein-premier krijgt immers een DUP-adjunct naast zich. Het Goede Vrijdag-akkoord van 1998 legt de Noord-Ierse partijen op dat de sterkste partijen uit beide kampen een eenheidsregering moeten vormen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten