Vier jaar na de dood van olifantje Qiyo probeert superfan 25.000 euro in te zamelen om strijd met herpes aan te gaan

Kris Lamon bij de overhandiging van haar eerste cheque. Intussen zit ze heel wat cheques verder en heeft al meer dan 20.000 euro ingezameld. 

Kris Lamon bij de overhandiging van haar eerste cheque. Intussen zit ze heel wat cheques verder en heeft al meer dan 20.000 euro ingezameld. ©  Gil Plaquet

Mechelen -

De olifantenliefhebbers van Planckendael kunnen hun hartje weer ophalen met nieuwe Qiyo-spullen. Superfan Kris Lamon zet elk jaar twee acties op poten om het Qiyo-fonds te spekken. Met dat geld wordt onderzoek naar olifantenherpes gefinancierd. Vier jaar na de dood van Qiyo heeft ze met haar eenmansacties al meer dan 20.000 euro ingezameld. “Stilletjes hoop ik dat we dit keer de 25.000 euro halen.”

Bieke Lathouwers

Toen in mei 2018 olifantenpeuter Qiyo (2) totaal onverwacht en razendsnel stierf aan de gevolgen van olifantenherpes, stond de wereld even stil voor superfan Kris Lamon uit Muizen (Mechelen). Dat vrolijk beestje werd in geen tijd geveld door een ­– voor de mens schijnbaar totaal – onschuldig virus: herpes. Dat virus waar je koortsblaasjes van krijgt en verder meestal niets.

Maar wel een virus waar olifanten in geen tijd van kunnen sterven. Bijna elke olifant in gevangenschap is drager van dat virus, alleen breekt de ziekte niet bij elk dier uit. Waarom niet? En vooral waarom wel? “Dat kunnen we alleen te weten komen door grondig wetenschappelijk onderzoek”, beseffen zowel de verzorgers als de fans en dat zette Kris Lamon aan het denken.

“Ik wilde niet aan de zijlijn staan toekijken en wachten tot wie weet de volgende kleintjes ook iets zou overkomen”, zegt de olifantenfan. “Dat ik in mijn eentje het virus niet kan verslaan, besef ik ook wel, maar niets doen is ook maar niets. Daarom organiseer ik zowel in de lente als in de winter een Qiyo-actie. Daarvoor gebruik ik mijn foto’s van Qiyo en die laat ik dan op verschillende gebruiksvoorwerpen zetten. Op kalenders, maar ook op mokken, sleutelhangers, fluovestjes, drinkbussen… Sinds dit jaar heb ik ook handdoeken en speelkaarten in het gamma opgenomen. Op dit moment loopt de lenteactie nog tot en met 20 mei. Tot dan kunnen mensen me via mail laten weten wat ze willen bestellen en na hun betaling, zet ik het mee op de lijst. Voor deze actie zijn er alweer meer dan driehonderd stuks besteld. De winst gaat integraal naar het Qiyo-fonds.”

Qiyo hier nog vrolijk stoeiend met Kai-Mook. 

Qiyo hier nog vrolijk stoeiend met Kai-Mook. ©  Kris Lamon

Bij de winteractie van 2021 ging de opgetelde winst van alle acties al boven de 20.000 euro, maar het kan altijd nog beter. “Ik hoop stilletjes dat we nu een reuzesprong kunnen maken en ineens de 25.000 euro halen”, duimt Lamon. “Maar we zijn er nog niet. Nog even afwachten. Voorlopig is het ingezamelde geld al goed besteed. Een Nederlandse onderzoekster focust nu echt op het hoe en het waarom van olifantenherpes en in Planckendael is er geïnvesteerd in materiaal om de uitbraak van de ziekte supersnel op te sporen zodat er kan meteen ingegrepen worden. We doen het dus niet voor niets.”

Foto’s, tekst en uitleg staat in de Facebookgroep ‘De olifanten van Planckendael’, of je kan terecht bij krislamon@telenet.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten