Simon Yates verrast zichzelf met sterke race tegen de klok: “Deze zege komt toch wat onverwacht”

 ©  AFP

Als zelfs Mathieu van der Poel zijn tanden op je tijd stuk bijt, dan weet je dat je goed bent. Simon Yates was in de korte tijdrit in Boedapest outstanding en pakte enigszins verrassend de winst, nog maar zijn tweede tijdritzege ooit. “Ik probeerde gewoon zo snel mogelijk te gaan.”

Maarten Vanhoof, Belga

“Ik ben enorm blij, want deze zege komt wat onverwacht”, stak Yates van wal. “Ik probeerde vandaag gewoon zo snel mogelijk te gaan en uiteindelijk kwam Van der Poel nog erg dichtbij, maar gelukkig haalde ik het alsnog. Of ik geloofde dat ik kon winnen? Dat moet je altijd doen. Onze partners hebben het voorbij jaar veel werk gestopt in onze uitrusting en dat werpt nu zijn vruchten af.”

“Dit moet mijn beste tijdrit ooit zijn”, vervolgt Yates, die drie jaar geleden zijn eerste chrono tegen de klok won. “Dit is ongelooflijk. Dit gaan we wel vieren, het is nog maar mijn tweede tijdritzege in mijn carrière, mijn eerste in een grote ronde.”

Yates, toch een van de favorieten voor deze Giro, deelt zo meteen een klein tikje uit aan andere kanshebbers als Richard Carapaz. “We hebben wel nog veel ritten voor de boeg”, nuanceert de Brit echter meteen. “Tja, dit was een inspanning van 12 minuten, dat is niet lang. Er komen nog heel wat veeleisende etappes en je moet naar het grotere plaatje kijken, maar deze zege heb ik alvast beet.”

 ©  AP

Tom Dumoulin derde: “Was niet goed genoeg”

Tom Dumoulin droomde van een zege in de tijdrit en de roze trui in de Giro, maar hij eindigde als derde, op vijf seconden van winnaar Simon Yates. “Ik was goed, maar ik had geen wonderbenen”, sprak hij na afloop.“Ik heb alles gegeven, meer zat er niet in. Ik voelde onderweg dat ik wel vooruit ging, maar tegelijkertijd wist ik ook dat ik niet de meeste geweldige tijdrit ooit aan het rijden was en dat bleek op het eind, want het was niet voldoende voor de winst.”

9,2 km was een korte afstand, Dumoulin moet het normaal meer van lange tijdritten hebben. “Op zich liggen die snelle bochten me wel, en kan ik dat wel goed”, riposteerde de Nederlander. “Vandaag was ik met sommige bochten best wel tevreden, andere dan weer niet en op het eind had ik niet genoeg meer in de benen om te versnellen op dat klimmetje. Ik had gewoon de benen niet om het verschil te maken.”

“Dit is wel een tegenvaller”, eindigde de Giro-winnaar van 207. “Ik kwam naar hier voor meer en ik baal wel een beetje. Mijn gevoel was goed, maar niet goed genoeg voor de winst en dat is jammer.”

 ©  ISOPIX

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten