Gianni Vermeersch wint koninginnenrit in Duinkerke, Philippe Gilbert nieuwe leider: “Ik had graag meer afstand genomen, want ik wil deze ronde dolgraag winnen”

 ©  AFP

De vijfde etappe van de Vierdaagse van Duinkerke (die zes dagen duurt) met aankomst in Cassel werd gewonnen door onze landgenoot Gianni Vermeersch (Alpecin-Fenix). De 39-jarige Philippe Gilbert pakte twee dagen na zijn ritzege en een dag voor de slotetappe dan weer de roze leiderstrui. Hij telt in het algemeen klassement vier seconden voorsprong op Oliver Naesen en vijf op Jake Stewart.

Hugo Coorevits

Philippe Gilbert is op de vooravond van het slot van de Vierdaagse van Duinkerke dus de nieuwe leider. Al had de bijna veertigjarige kopman van Lotto-Soudal liever een grotere voorsprong verzameld op Oliver Naesen en Jake Stewart. “Doordat ik aan de streep vierde werd, greep ik net naast de bonificatieseconden”, aldus een eerder teleurgestelde Gilbert, die op minder dan twee kilometer van de streep in Cassel zijn kaarten op tafel legde.

“Het wordt nog heel lastig”, aldus Gilbert tegen Nico Mattan, die hem namens de organisatie van de Vierdaagse van Duinkerke interviewde. “Ik weiger nu ook al te denken dat de eindzege van mij is. We hebben in de slotetappe ook nog tussenspurten waarin bonificatieseconden te verdienen zijn.”

 ©  AFP

“Misschien maakte ik vandaag zelf een fout door net iets te vroeg aan te vallen in het slot”, aldus Gilbert. “Er stond behoorlijk wat tegenwind. Ik viel wat stil vooraleer we onder de stadspoort doorreden. Ik maakte dan nog een andere kleine fout door links te gaan, terwijl er rechts een strook was van tien à vijftien meter die iets meer liep. Ik zag het pas toen Gianni Vermeersch zich daarop bevond. Het zijn details, maar als je het spel voor de zege speelt, zijn dit soort details doorslaggevend. Soit, Ik kon daar het verschil niet meer maken”, keek Gilbert in eigen borst. “Ik wist heel goed dat Vermeersch, die me bijgebeend had, me niet zou helpen, want hij mikte voluit op de dagzege. Ik heb nog op die laatste helling op 500 meter van de streep opnieuw versneld, maar ik kreeg hem en de teruggekeerde Oliver Naesen niet op achterstand. Ik was graag derde geweest, dan was mijn marge op de tweede in de stand dubbel zo groot. Maar c’est comme ça.”

Philippe Gilbert had zijn aanval op zo’n 1,5 kilometer van de streep gelanceerd, op de laatste beklimming van de Kasselberg. Gianni Vermeersch en Oliver Naesen reageerden zodat een Belgisch trio voor de dagzege streed. Oliver Naesen lanceerde de sprint te vroeg en werd geremonteerd door Gianni Vermeersch. Jake Stewart werd nog derde voor Gilbert.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vermeersch: “Dit is mijn droomrit”

Gianni Vermeersch was super tevreden met zijn zege. “Dit is mijn droomrit. Ik train veel in deze streek. Ik wist dat Gilbert in de finale zou aanvallen. Zijn demarrage was heel sterk. Maar toch kon ik nog op zijn wiel komen. In de sprint zelf probeerde Naesen me nog te verrassen, maar uiteindelijk maakte ik het af”, aldus de West-Vlaming.

Oliver Naesen (AG2R-Citroën) baalde van zijn twee tweede plaatsen, zowel in de etappe als in het algemeen klassement. “Dat is niet helemaal wat we wilden, al is er ook tevredenheid over het werk van de ploeg. Morgen zijn er nog kansen, maar het zal niet makkelijk worden. De eindzege zal bepaald worden door bonificatieseconden en dan mag je geen enkele fout maken.”

De renners hadden in de koninginnenrit van 183,7 kilometer negen keer de Mont de Cassel moeten beklimmen. Na zowat 25 kilometer had zich een kopgroep gevormd met zes renners: Max Poole (DSM), Maurice Ballerstedt (Alpecin-Fenix), Louis Blouwe (Bingoal Pauwels Sauces WB), Andrea Mifsud (Nice Métropole Côte d’Azur), Léo Danès (Team U Nantes Atlantique) en Alex Colman (Sport Vlaanderen – Baloise), die zijn bolletjestrui definitief veilig stelde.

Met zestig kilometer te gaan voegde zich een achtervolgend groepje van vier renners (Matthieu Ladagnous, Jake Stewart, Stéphane Rossetto en Michael Gogl) bij de koplopers, waar Colman en Danès afhaakten. Het peloton volgde op 1’23”, terwijl de maximale voorsprong van de koplopers zes minuten was geweest.

In de finale probeerden tal van renners weg te geraken, maar uiteindelijk zou de winnaar uit een peloton van een veertigtal renners komen. Daaruit rukte Gilbert zich los, waarna Vermeersch en Oliver Naesen één en twee werden.

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten