Alweer Belgen aan het feest in Duinkerke: Gerben Thijssen is vierde landgenoot op rij die rit wint, Philippe Gilbert eindwinnaar

 

Gerben Thijssen heeft de zesde en laatste etappe van de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Belg van Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux was in een massasprint in Duinkerke nipt sneller dan Hugo Hofstetter. Philippe Gilbert, die drie dagen geleden de derde rit won en in de vijfde etappe de leiderstrui overnam, is eindwinnaar.

Sam VarewyckBron: belga

Gilles De Wilde, Alexis Renard, Fabian Lienhard, Robert Stannard, Juraj Sagan, Joris Delbove en Léo Danès zorgden na 10 kilometer voor de ontsnapping van de dag. Zij kregen een voorgift van zowat drie minuten op het peloton, waarin Lotto Soudal het tempo bepaalde voor leider Gilbert.

De vroege vluchters mochten de eerste van acht plaatselijke ronden, van elk 9 kilometer in het centrum en op de zeedijk van Duinkerke, aansnijden met een voorgift van 1:35 op een jagend peloton. Voorin viel Robert Stannard weg na mechanisch defect en zijn plaats werd ingenomen door Clément Carisey. Eerst Juraj Sagan en daarna Léo Danès loesen vooraan ook lossen. Renard, Lienhard, De Wilde, Carisey en Delbove waren de vijf resterende vluchters. Zij begonnen met een voorgift van 35 seconden aan de drie resterende ronden. De Wilde en Renard bleven er het langst in geloven, maar op zeven kilometer waren ook zij eraan voor de moeite. Het peloton kreeg zijn aangekondigde massasprint. Thijssen begon die van ver op kop, niemand slaagde erin hem te remonteren.

De 23-jarige Thijssen boekte zo zijn eerste profzege. Voor de afscheidnemende Gilbert is het de tachtigste overwinning, de tweede dit seizoen, na ritwinst in de derde etappe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de erelijst volgt Gilbert de Nederlander Mike Teunissen op. Die won in 2019, de voorbije twee jaar werd de Vierdaagse niet gereden. Gilbert zorgde voor 24e Belgische eindzege in het noorden van Frankrijk. De Franse thuisrijders doen nog drie stuks beter. Dimitri Claeys was in 2018 de vorige Belgische eindwinnaar. Dit jaar werden vier van zes etappes gewonnen door een Belg. Daar zorgden Gilbert (3e rit), Taminiaux (4e), Gianni Vermeersch (5e) en Thijssen (6e) voor.

Philippe Gilbert: “Kan carrière op mooie manier afsluiten”

“Ik wou mijn carrière op een mooie manier afsluiten en dat lukt me wel”, vertelde Philippe Gilbert (Lotto Soudal) zondag na zijn eindzege in de Vierdaagse Van Duinkerke. “Eerst met die zege op donderdag en nu met het eindklassement.”

“Voor aanvang van deze rittenkoers, was het al twee jaar geleden dat ik nog eens had kunnen winnen. Ik kende in die periode ook heel wat pech. Er was niet alleen die coronapandemie maar ook die breuk van mijn knieschijf die me een hele tijd buiten strijd heeft gezet. Ik ben altjd blijven knokken en was altijd gemotiveerd voor elke wedstrijd, of het nu een WK, een klassieker of een kermiskoers was. Ik kwam dit seizoen wat te kort in de klassiekers. Omdat ik trainingskilometers te kort kwam en ademhalingsproblemen kende. Welke koers ik nu nog wil winnen, is een moeilijke vraag. Ik treed volgende week in het huwelijk. Ik ga me daar nu eerst op focussen. Of ik nog een Tour de France rijd, zien we later wel.”

“Zaterdag was ik wat ontgoocheld. Ik had graag die koninginnenrit ook gewonnen, maar ik ben op de Mont Cassel iets te vroeg gaan aanvallen. Zo werd ik in volle finale nog ingerekend en werd ik slechts vierde. Ik pakte dus ook geen bonificatieseconden en zo werd het vandaag nog stressen, met een voorsprong van maar vier tellen. De wind stond ook in het nadeel en dat inspireerde leerdere ploegen om mijn leiderspositie aan te vallen. We moesten daarom met de ploeg heel geconcenteerd koersen.”

“In de plaatselijke ronden was het weer chaos. Het was altijd maar knokken om in een goede positie te zitten. We wilden met de ploeg constant vooraan zitten ,maar dat kostte natuurlijk krachten. De sprint heb ik gelaten voor wat ze was. Ik wou geen onnodige risico’s nemen.”

Derde keer, goede keer voor Thijssen

Na de etappe van vrijdag, toen Gerben Thijssen derde werd na Lionel Taminaux en Stanislaw Aniolkowski, stelde de renner van Intermarché-Wanty Gobert al dat hij zich zou focussen op de allerlaatste massasprint die er zat aan te komen in deze 66e Vierdaagse van Duinkerke. “Hij zou met niets minder de zege tevreden zijn.” Op de Boulevard Sainte Barbe maakte Gerben Thijssen die woorden waar.

“Het stak me dat ik hier in twee massaspurten telkens de sterkste was, maar geen resultaat behaalde”, vertelde Thijssen. “De derde keer moest de goede keer worden. Ik aasde op sportieve revanche, al voelden mijn benen niet echt fris of goed aan. Eens we de slotronde ingingen, nam het eergevoel het over en wou ik absoluut winnen. En dat lukte. Mijn eerste is binnen, nadat ik op 300 meter van de eindmeet vol ben doorgegaan en iedereen achter mij kon laten. Dit dankzij de steun natuurlijk van de ploegmakkers die me netjes naar voren brachten.”

“Het moet al zowat tweeënhalf jaar geleden zijn dat ik nog eens het zegegebaar mocht maken. Bij de beloften won ik een pak koersen, maar het verschil met de wedstrijden bij de profs is toch wat anders. Ik zegevierde wel eens in een kermiskoers, maar dat kan je niet vergelijken met een overwinning in de Vierdaagse van Duinkerke. Dit voelt als een droom die uitkomt. Ik hoop dat deze zege me ook veel vertrouwen geeft voor de toekomst.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten