Negen gewonden bij granaataanval aan stemlokaal op Filipijnen

De stembureaus op de Filipijnen zijn intussen geopend. 

De stembureaus op de Filipijnen zijn intussen geopend. ©  AFP

Op de Filipijnen zijn bij een granaataanval aan een stemlokaal negen gewonden gevallen. Dat gebeurde enkele uren voor de start van de stembusgang, meldt de lokale politie maandag.

Bron: BELGA

De aanval deed zich zondagavond laat voor in de gemeente Datu Unsay op het eiland Mindanao, waar meerdere gewapende groeperingen zich schuilhouden. Volgens de politie waren de negen slachtoffers vanuit afgelegen bergdorpen naar het gemeentehuis getrokken om er hun stem te gaan uitbrengen.

Enkele minuten later ontplofte ook in de nabijgelegen gemeente Shariff Aguak een granaat. Daarbij raakte niemand gewond.

Een woordvoerder van de kiescommissie liet weten dat wordt nagegaan of de explosies van zondag met de verkiezingen te maken hebben.

Opvolger voor Duterte

Maandag om 6 uur plaatselijke tijd zijn de stemhokjes opengegaan voor de presidentsverkiezingen. De inwoners kunnen nog tot 19 uur hun stem uitbrengen.

Alles samen dingen tien presidentskandidaten naar de gunst van de kiezer. De politie en het leger verkeren in de hoogste staat van paraatheid voor de verkiezingen, die traditioneel worden ontsierd door geweld en beschuldigingen van fraude.

Ferdinand Marcos Jr zou volgens de laatste peilingen gesteund worden door iets meer dan de helft van de kiezers. 

Ferdinand Marcos Jr zou volgens de laatste peilingen gesteund worden door iets meer dan de helft van de kiezers. ©  AFP

Marcos Jr, zoon van de voormalige dictator Ferdinand Marcos en Imelda Marcos, is volgens de peilingen de grote favoriet om uittredend president Rodrigo Duterte op te volgen. Op de tweede plaats volgt op ruime afstand Leni Robredo, de vicepresident van het land en presidentskandidaat voor de Liberale Partij. Ze is de gezworen vijand van zowel ‘Bongbong’ Marcos als president Duterte. De partij van Duterte, die niet meer opkomt, heeft haar steun toegezegd aan Marcos.

Een overwinning voor Marcos zou een comeback van formaat zijn voor de familie, die na de opstand van 1986 uit het land verjaagd werd, maar de voorbije jaren al enkele belangrijke posities in handen kreeg.

Onder het twintig jaar durende schrikbewind van Marcos senior was sprake van corruptie en mensenrechtenschendingen, maar de familie, en vooral Marcos’ vrouw Imelda, stond ook bekend als bijzonder spilziek. De presidentsvrouw zou niet minder dan 3.000 paar schoenen en een indrukwekkende juwelencollectie verzameld hebben.

De 64-jarige Marcos junior is evenmin onbesproken. Hij ligt al langer onder vuur, onder meer omdat hij voor 3,7 miljard euro aan belastingen voor het landgoed van zijn vader niet betaalde en in 1995 werd veroordeeld omdat hij midden jaren tachtig drie jaar lang zijn belastingaangifte niet indiende.

De kritiek laat Marcos koud, en presidentiële debatten laat hij aan zich voorbijgaan. In de weinige interviews die hij gaf, leek hij niet op zijn gemak. Andere kandidaten voor het presidentschap namen zich tijdens die debatten voor om de onbetaalde belastingen terug te vorderen bij de familie-Marcos.

Marcos hamert in zijn campagne vooral op het land verenigen. Voorts wil hij de strijd aangaan met de werkloosheid en de inflatie, nadat de pandemie de archipel een zware slag toediende. De kandidaat verspreidt zijn boodschap vooral op sociale media, waar hij een grootschalige desinformatiecampagne gericht op de jongeren heeft opgezet. Zij hebben nooit de bloedige repressie onder Marcos senior gekend, en evenmin de wijdverspreide corruptie.

Marcos’ running mate is Sara Duterte-Carpio, dochter van huidig president Rodrigo Duterte en vandaag al burgemeester van de zuidelijke stad Davao. Duterte zelf kon geen kandidaat meer zijn omdat de grondwet maar één termijn toelaat.

Parlement, gouverneurs, burgemeesters

Behalve een president en vicepresident kiezen de Filipijnen ook 12 senatoren en alle 316 zitjes in het lagerhuis. Op lokaal niveau wordt voor in totaal 18.000 postjes gekozen. Het gaat dan onder meer om provinciegouverneurs en burgemeesters. Ook voor die verkiezingen op lager niveau kandideren verschillende pionnen van de Marcos-familie. Zo is de zoon van Ferdinands zus Imee, die zelf in de senaat zetelt, kandidaat om zichzelf op te volgen als gouverneur van de provincie Ilocos Norte. De weduwe van een andere neef hoopt er dan weer vicegouverneur te kunnen blijven.

Analisten wijzen erop dat op de Filipijnen machtige families al langer aan de touwtjes trekken, ofwel door stemmen te kopen ofwel door intimidatie. En dat clansysteem wordt alleen maar machtiger. “Macht brengt macht voort”, vat professor politieke wetenschappen in Manilla Julio Teehankee het systeem samen. “Hoe langer ze aan de macht blijven, hoe meer macht ze verzamelen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten