“Niks mis met maatje meer, tot het op je relatie weegt”: Lotte Vanwezemael en Servaas Bingé helpen mensen met hun gewicht en relatie

Play4 pakt dit voorjaar nog uit met een nieuwe realityserie. In ‘Da’s dikke liefde’ gaan vier koppels uit eigen beweging de strijd aan met hun ongezonde gewoonten. Omdat niet alleen hun gezondheid, maar ook hun relatie en seksleven eronder lijden. Ze worden begeleid door arts Servaas Bingé (42) en seksuologe annex psychologe Lotte Vanwezemael (29).

Wout Desmytere

In Da’s dikke liefde, gebaseerd op een Deens format, geven Vanwezemael en Bingé gehoor aan de hulpkreet van vier Vlaamse koppels. Alle kandidaten voelen zich niet meer goed in hun vel. Ze verliezen niet alleen zichzelf, maar ook elkaar uit het oog. “De meeste kandidaten in het programma hebben een maatje meer en willen daar iets aan doen. Dat is in dit verhaal ook honderd procent hun eigen keuze”, licht Vanwezemael toe.

“Ik kreeg zelf al vaak te maken met negatieve opmerkingen over hoe ik eruitzie (onlangs nog was Vanwezemael slachtoffer van online fatshaming na haar passage in ‘Dancing with the stars’, red.), dus ik herken me zeker in de kandidaten. We willen niet zeggen dat ideale maten een vereiste zijn, of een doel op zich. Een maatje meer is zeker niet noodzakelijk slecht. Het wordt pas een probleem wanneer iemand zich er niet goed bij voelt of er gezondheidsproblemen door krijgt. Het programma gaat vooral om mensen zich opnieuw goed te laten voelen in hun vel.”

 

Dat gebeurt via fysieke en psychologische tests. Zo zullen de koppels een duidelijk beeld krijgen over hun hormonenhuishouding, hun gezondheidsrisico’s, hun seksdrive en de mate van aantrekking. Met die informatie moeten ze samen aan de slag zien te gaan. In elke aflevering wordt hun traject geëvalueerd.

Gewoontedieren

“Waar Lotte de kandidaten meer zal begeleiden op het vlak van het relationele, focus ik vooral op het gezondheidsaspect”, zegt Servaas Bingé. De arts schreef al diverse boeken over lichamelijke gezondheid. “We zien immers vaak dat ongezond leven ook kan leiden tot overgewicht, vermoeidheid, en allerhande andere gezondheidsproblemen. Het is dus belangrijk om in kaart te brengen hoe de kandidaten hun ongezonde leefgewoontes kunnen aanpakken. Mensen zijn gewoontedieren, en we hebben vaak veel ongezonde gewoonten waar we ons niet altijd van bewust zijn.”

“Kijkers zullen zeker een aantal van die gewoonten herkennen, en wie weet halen ze wel inspiratie uit het parcours van de koppels en kunnen ze enkele nieuwe gewoonten integreren die hun levenskwaliteit ten goede komen.”

“Servaas en ik stippelen samen met hen een heel traject uit, om hen te helpen de doelen die ze zich vooraf stellen te bereiken”, vult Vanwezemael aan. “Dat kunnen heel uiteenlopende dingen zijn, zoals het hebben van meer seks, het verliezen van enkele overtollige zwangerschapskilo’s of zich gewoon weer sexy voelen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook