Is prinses Charlènes terugkeer naar Monaco slechts tijdelijk? “Geheime overeenkomst afgesloten met prins Albert”

Prinses Charlène met prins Albert en haar gezin bij de Formule E-race. ©  ISOPIX

Binnen niet al te lange tijd zal prinses Charlène vertrekken uit Monaco en zich vestigen in Zwitserland. De kinderen blijven achter bij hun vader, prins Albert. Dat is volgens het Franse weekblad Voici de belangrijkste bepaling in een contract dat tussen het prinselijk paar is opgesteld en eerdaags wordt getekend. Een contract met voor de vorstin, die met een rijkelijke toelage wordt beloond, verregaande gevolgen.

De Telegraaf

Sinds een paar weken is prinses Charlène terug in Monaco en de laatste dagen laat zij zich weer samen met haar man prins Albert en de kinderen zien. Het geluk spat dan niet van haar gezicht. De vorstin doet zelfs geen poging tot glimlachen meer en lijkt de hoop dat het publiek nog in het sprookje wil geloven al te hebben opgegeven.

Geen wonder: haar terugkeer naar Monaco is volgens het doorgaans goed ingevoerde Franse tijdschrift Voici maar tijdelijk. Het blad kent details uit een geheime overeenkomst waaraan de laatste maanden door wederzijdse adviseurs is gewerkt en die Charlènes exit uit Monte Carlo mogelijk maakt.

Facetime

Een jaar geleden werd de ellende voor de buitenwereld duidelijk toen de vorstin naar een begrafenis van een bevriend stamhoofd in Zuid-Afrika vertrok en daarna maandenlang geen aanstalten maakte terug te keren naar haar gezin. Zij wist dit verblijf tot het najaar te rekken met behandelingen tegen allerlei ontstekingen in de luchtwegen.

Er was alleen via Facetime contact met de kinderen, die haar met hun vader daar in maanden ook maar een paar dagen opzochten. Toen zij eindelijk terugkwam naar Monaco, verliet zij het prinsdom na een week alweer om zich in de Zwitserse Alpen opnieuw, maandenlang, verder te laten behandelen.

Een beeld uit 2011. ©  Piovanotto Marco/ABACA

Nieuwe fase

Charlène keerde opnieuw terug, maar nu is er dus het nieuws over dat geheime contract wat in hun huwelijk een nieuwe fase inluidt.

De details: Charlène zal een toelage van twaalf miljoen euro per jaar krijgen, zij krijgt eigen personeel en verhuist naar Genève. Zij verplicht zich ertoe af en toe naar Monaco te komen voor representatieve verplichtingen zoals op de Nationale Feestdag. Een onverdeeld genoegen wordt dat voor niemand. Ook vorige week, bij de start van de Formule E (racen met elektrische wagens, red.), wist geen van de aanwezige fotografen een lachje op haar gezicht te ontwaren en vast te leggen.

‘Caroline-clausule’

Officieel gescheiden wordt er niet. Maar hun kinderen, Alberts opvolger prins Jacques en zijn tweelingzusje Gabriella (7), blijven in Monaco naar school gaan en dus bij hun vader. Vakanties kunnen zij met mama doorbrengen. Insiders vermoeden dat de prins hiermee anticipeert op een mogelijke scheiding in de toekomst. Als hij nu voor de kinderen zorgt, zal hij ze vrijwel zeker ook dan automatisch toegewezen krijgen. Voor Charlène lijkt er nauwelijks een andere optie te zijn dan hierin toe te stemmen.

Opmerkelijk is dat in het contract ook nog een ‘Caroline-clausule’ zou zijn opgenomen. Het is algemeen bekend dat prinses Caroline, in de ogen van velen de échte opvolgster van haar illustere moeder prinses Gracia, en Charlène geen vriendinnen zijn.

Ongeschikt

Gefluisterd wordt dat Caroline (65) Charlène nooit meer wil zien. Caroline zou het haar, in haar ogen, totaal ongeschikte schoonzusje al jaren moeilijk maken binnen het paleis. Albert kwam daardoor in een moeilijke positie tussen de twee belangrijkste vrouwen in zijn leven te zitten, maar met deze ‘oplossing’ die door Caroline zou worden toegejuicht, maakt zij haar reputatie als sterke vrouw aan het hof waar.

Details over de overeenkomst die een dezer dagen bekrachtigd zou worden, waarna de weg naar Genève voor Charlene open ligt, zullen niet snel bekend worden. De eerste clausule is dat partijen zullen zwijgen. Niet alleen over de inhoud, maar ook over het bestaan ervan.

Aangeboden door onze partners