Strijd tegen drugssmokkel in Gentse haven opgevoerd: tipsysteem voor havenarbeiders en camerabewaking

In september vorig jaar onderschepte de federale politie in de Gentse haven nog 500 kg cocaïne dat verstopt was in een Braziliaanse fruitsapboot  

In september vorig jaar onderschepte de federale politie in de Gentse haven nog 500 kg cocaïne dat verstopt was in een Braziliaanse fruitsapboot  ©  Stef Van Overstraeten

Gent -

Havenarbeiders die anoniem tips kunnen geven aan de politie, een cameraschild uitbouwen rond de haven en mogelijk ook dronebewaking. Zo wil de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen de strijd aangaan met de drugscriminelen in de Gentse haven.

Simon Dekaezemaker

In de Gentse haven werd de laatste vier jaar vijf ton cocaïne onderschept. In januari werd op een Braziliaanse boot 560 kilogram gevonden, verstopt in vaten fruitsap. Straatwaarde: 25 miljoen euro. Acht verdachten werden toen opgepakt, waaronder verschillende havenarbeiders.

De Gentse haven is de laatste jaren populairder geworden bij drugskartels. De aanpak van drugssmokkel daar wordt één van de grote uitdagingen voor de Oost-Vlaamse federale politie. Dat bleek tijdens een persmoment over de criminaliteitstrends van de afgelopen vijf jaar.

“Havencriminaliteit is vaak gerelateerd aan mensen die daar werken”, legt gerechtelijk directeur Luc Cap van federale politie Oost-Vlaanderen uit. “De criminelen kunnen niet zonder de arbeiders daar. Als we de strijd willen aangaan met de smokkelaars, moeten we daar veel aandacht voor hebben.”

Daarom zal onder meer een kruispunt met informatie uit de haven opgericht worden. “Arbeiders krijgen soms de vraag om te werken voor het drugsmilieu”, zegt Cap. “Stel ze weigeren, dan is het belangrijk dat wij weten dat die vraag werd gesteld. Dat kan via dat systeem, desnoods anoniem.”

LEES OOK. 500 kg cocaïne gevonden tussen printpapier in Gentse haven: “Straatwaarde van 25 miljoen euro”

Cameraschild rond haven

De federale politie wil in de strijd tegen drugssmokkel ook inzetten op een goede screening van het personeel. “Stel iemand heeft een strafblad voor drugsfeiten of duikt op in gerechtelijke dossiers”, zegt Cap. “Dan moeten verschillende knipperlichten afgaan en kunnen we ingrijpen waar nodig.”

Daarnaast wil de federale politie de huidige controles van boten efficiënter laten verlopen, een cameraschild rond de haven uitbouwen en mogelijk ook dronebewaking inzetten. “De haven in Gent is niet afgesloten. Zo moeten we ervoor zorgen dat criminelen niet ongezien de haven binnenraken.”

Deze verschillende projecten zijn ondertussen opgestart of gaan binnenkort beginnen. “De situatie in Gent is niet zoals in Antwerpen, maar we moeten waakzaam zijn”, zegt Cap. “Als we niets doen, dan wordt North Sea Port aantrekkelijker voor drugscriminelen. Dat moeten we absoluut vermijden.”

LEES OOK. Havenarbeider (35) betrapt met kilo cocaïne in zijn BMW: “Verkocht spul aan collega’s”

Gerechtelijk directeur bij de federale politie Luc Cap (links) naast directeur operaties Patrick Willocx (rechts)

Gerechtelijk directeur bij de federale politie Luc Cap (links) naast directeur operaties Patrick Willocx (rechts) ©  SD

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent