Yoon Suk-yeol ingehuldigd als president van Zuid-Korea

 

 ©  AFP

De conservatieve Yoon Suk-yeol is dinsdag tijdens een grootschalige ceremonie in Seoel ingehuldigd als de nieuwe president van Zuid-Korea. Hij riep buurland Noord-Korea op tot een volledige denuclearisering.

Bron: BELGA

“Ik zweer plechtig ten overstaan van het volk dat ik de plichten van een president trouw zal vervullen”, aldus de 61-jarige Yoon, die het land vijf jaar zal leiden. Ongeveer 40.000 mensen waren uitgenodigd op de inwijdingsceremonie, die met een budget van 3,3 miljard won (2,5 miljard euro) veruit de duurste ooit was. 

Nadien riep de nieuwe president Noord-Korea op om zich te ontdoen van het nucleaire wapenarsenaal, dat volgens hem een bedreiging vormt voor de veiligheid in de wereld. Als Pyongyang “zich werkelijk verbindt tot een proces van denuclearisatie” belooft Yoon “een gedurfd plan” om de Noord-Koreaanse economie nieuw leven in te blazen. 

Yoon werd in maart verkozen en volgt de afscheidnemende Moon Jae-in op. Hij liet al meermaals verstaan een veel hardere lijn tegen Noord-Korea en Kim Jong-Un in te willen nemen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten