Zeker veertien doden bij aanval op vluchtelingenkamp in Oost-Congo

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AFP

Bij een aanval op een vluchtelingenkamp in de Oost-Congolese provincie Ituri zijn maandag zeker veertien burgers omgekomen. Dat melden de experts van de Kivu Security Tracker, die statistieken bijhoudt van de aanvallen op burgers in de regio. Volgens KST wordt de gewapende groepering Codeco-URDPC verdacht van de aanvallen.

jvhBron: BELGA

De aanval gebeurde op het kamp Lodda, nabij het plaatsje Fataki, dat op zowat 40 km van het Albertmeer ligt. “Codeco-strijders zijn rond 21 uur gekomen, ze hebben tegelijkertijd het vluchtelingenkamp Lodda en het militaire kamp aangevallen dat 9 km verderop ligt”, aldus Jules Tsuba, voorzitter van het plaatseljike middenveld. Volgens Tsuba vielen er 15 doden, onder wie één militair. De meeste slachtoffers zijn kinderen. Het gaat nog om een voorlopige balans.

Op foto’s van de slachtpartij die aan AFP werden bezorgd zijn zeker negen kinderlichamen te tellen die in het bloed baden. Sommige slachtoffers zijn ontdaan van hun ingewanden.

De Codeco-URDPC is een afsplitsing van de Coopérative pour le développement du Congo, waarbij URDPC staat voor Union de révolutionnaires pour la défense du peuple congolais. De militie zegt de leden van de Lendu-gemeenschap te verdedigen tegen de rivaliserende Hema-bevolking en de veiligheidsdiensten. Codeco-URDPC wordt beschouwd als een van de moorddadigste in het oosten van Congo.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten