Moeskroen verdwijnt uit het profvoetbal: beroep afgewezen en degradatie naar Tweede Nationale
© BELGA
Moeskroen is zijn licentie voor het profvoetbal definitief kwijt. Voor de zevende keer in acht jaar kregen de Henegouwers een negatief advies van de Licentiecommissie. Telkens slaagde de club er toch nog in om die beslissing om te keren, maar dit jaar niet. Moeskroen zakt naar Tweede Nationale, waardoor degradant Virton toch in 1B mag blijven.
Moeskroen beet vorige maand voor de zevende keer in acht jaar tijd in het zand bij de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB), die oordeelde dat “het voortbestaan van de club tot 30 juni 2023 (einde seizoen) niet gegarandeerd kan worden”. Moeskroen kreeg dus geen licentie maar ging in beroep.
Op die manier kochten Les Hurlus extra tijd om oplossingen (investeerders) te zoeken. De club kampte met liquiditeitsproblemen en kon daardoor de salarissen niet betalen. Ook was er achterstand bij de terugbetaling van bondsschulden. Vorige week kondigde Moeskroen nog aan de achterstallige lonen van de maanden maart en april te hebben betaald, maar dat mocht dus niet baten.
Het Belgisch Centrum voor Arbitrage in de Sportsector (C-SAR (Centre for Sports Arbitration)), een specifieke afdeling van het Belgisch Centrum voor Arbitrage en Mediatie (CEPANI), gaf Moeskroen ook in beroep geen licentie voor komend seizoen. REM zakt dus naar de tweede (amateur)afdeling, met een handicap van drie punten.
Moeskroen maakte dinsdag het nieuws aan zijn spelerskern bekend, zo blijkt uit een tweet van Jérémy Taravel. “Triest nieuws voor de fans, werknemers en alle jongeren van Moeskroen maar geen licentie”, schrijft de ervaren verdediger. “Heel veel dank aan alle ECHTE mensen die geprobeerd hebben iets op te bouwen en voor Moeskroen hebben gevochten.” In de Franstalige pers gaat het gerucht de ronde dat de club het faillissement zal aanvragen, maar dat heeft Moeskroen nog niet bevestigd.
Excelsior Moeskroen klom na decennia voetbal in de lagere nationale reeksen midden jaren 1990 op tot eerste klasse, waar het aanvankelijk vaak in de subtop meedraaide. Maar donkere wolken pakten zich stilaan samen boven Le Canonnier en de club gaf tijdens het seizoen 2009/10 wegens financiële problemen forfait.
Moeskroen maakte echter meteen een doorstart onder het stamnummer van RRC Péruwelz, een andere Henegouwse club op een veertigtal kilometer vogelvlucht van Moeskroen. De ‘nieuwe’ club, Royal Moeskroen-Péruwelz, klom in sneltempo op van vierde naar tweede klasse en dwong ook daar in 2013/14 de promotie naar eerste klasse af.
In de Jupiler Pro League konden de Henegouwers, die voortaan als Royal Excel Moeskroen door het leven gingen, nooit meer aanknopen met de subtop-successen van eind jaren 1990 en begin jaren 2000, ook niet met de steun van de Noord-Franse buren uit Rijsel. Na afloop van de jaargang 2020/21 degradeerde Moeskroen, dat jarenlang door het oog van de licentienaald leek te kruipen, sportief uit eerste klasse. Op hetzelfde moment zette Lille de samenwerking stop. Afgelopen seizoen strandde Excel in 1B op de zevende (en voorlaatste) plaats.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Onze man ontbeet met kampioenenmaker Mark van Bommel: “De elf individuen misschien niet, maar onze ploeg was wel de beste”
DE INSIDER. “Antwerp had acht jaar geleden niks: er was geen warm water in de douches en het regende overal binnen.” Hoe heeft de ploeg het tot kampioen geschopt?
“Al 50 jaar supporter, ook in de eenzame jaren”: televisiemaker Tom Lenaerts hield het niet droog na doelpunt van Alderweireld
“Na zijn goal ging het licht uit”: Marina Buyle, mama van Toby Alderweireld, is apetrots na triomf van haar zoon
SJOTCAST #36. “Toby Alderweireld heeft in de Carré een eigen nummer gekregen, nu al een klassieker”