Amerikaanse centrale bank wil “snelle” renteverhogingen doorvoeren om dit jaarinflatie in VS af te remmen

 

 ©  AP

De Amerikaanse centrale bank (Fed) zal dit jaar wellicht nog verschillende renteverhogingen doorvoeren. Dat is nodig om de inflatie af te remmen zonder een hogere werkloosheid te veroorzaken. Dat heeft John Williams, voorzitter van de Fed-afdeling in New York, dinsdag gezegd op een conferentie van de Duitse Bundesbank en de National Association for Business Economics (NABE).

Bron: BELGA

“De uitdaging voor het monetaire beleid is vandaag duidelijk: de inflatie terugdringen en tegelijk een sterke economie behouden”, zegt Williams. De Federal Reserve staat daarmee voor een opdracht die “moeilijk, maar niet onoverkomelijk” is, zo klinkt het.

Williams verwacht dat het monetair beleidscomité van de Fed “snel zal handelen om de rentes dit jaar terug te brengen naar meer normale niveaus”, richting 2,0 tot 2,5 procent.

Momenteel liggen de rentes tussen 0,75 en 1 procent. De Fed had de belangrijkste rente midden maart al met een kwart procentpunt verhoogd, om er op 4 mei nog eens een half procentpunt bij te doen. Het ging om de grootse verhoging sinds het jaar 2000. 

Het monetair comité deelde eerder al mee dat tijdens de komende twee bijeenkomsten (op 14-15 juni en 26-27 juli) nieuwe verhogingen met een half procentpunt op tafel liggen.

De topman van de New Yorkse afdeling van de Fed tekende dinsdag een scenario uit waarbij de hogere rentetarieven helpen om de inflatie terug te dringen van het huidige niveau van 6,6 procent tot “bijna 4 procent” eind dit jaar. Vervolgens zou de inflatie verder dalen naar “ongeveer 2,5 procent” in 2023, om een jaar later opnieuw op het streefcijfer van 2 procent te zitten.

Ondertussen zouden de Amerikaanse arbeidsmarkt en de economie “kracht en veerkracht” blijven vertonen, met een groei van ongeveer 2 procent dit jaar en “een werkloosheidscijfer dat rond het huidige lage niveau” van 3,6 procent blijft, zo klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten