Cath Luyten gaat weer op bezoek bij bekende Belgen in het buitenland in ‘Buurman, wat doet u nu?’

 ©  © VRT

Cath Luyten gaat vanaf 26 mei weer elke week op bezoek bij bekende Vlamingen die in het buitenland wonen. In een nieuw seizoen van Buurman, wat doet u nu? gaat ze op bezoek bij Sam Bettens, Jessie De Caluwe, Ivan Heylen, Piet Huysentruyt en Johan Van Hecke en Els De Temmerman.

(eadp)

Cath Luyten trekt in het zesde seizoen naar drie verschillende continenten. In de Verenigde Staten gaat ze langs bij zanger Sam Bettens (49) en zijn gezin in Palm Desert in Californië. Daar werkt hij als vrijwilliger bij het brandweerkorps van Yermo, een stil stadje in de Mojavewoestijn. Luyten bezoekt hem na zijn brandweershift. Ook de transitie van Sam komt ter sprake. “We veranderden van een cool lesbisch koppel naar een – in mijn ogen – saai heterokoppel”, zegt zijn vrouw Stef. “Ook ik ben nog zoekend in dit proces. Eerlijk, als we niet al twintig jaar diep geconnecteerd waren, zou ik niet op Sam als man vallen. Ik identificeer me nog altijd meer als lesbienne. Maar we blijven zeker samen, onze connectie is sterker dan alles.”

In Europa gaat Luyten langs bij Ivan Heylen (76), die op de Canarische Eilanden een veel rustiger leven leidt. Daar heeft hij samen met hoteleigenares Nele twee jonge zoontjes, Raf (5) en Gust (2). “Ik heb een tweede kans gekregen om een meer aanwezige vader te zijn”, zegt hij. “En mijn zoontjes heel bewust te zien opgroeien. Mijn grootste wens is om ze twintig jaar te zien worden.”

Ivan Heylen verblijft tegenwoordig op  ©  © VRT

Vervolgens trekt Luyten ook naar Zuid-Afrika, Oeganda en Marokko. Het eerste om een bezoek te brengen aan Piet Huysentruyt (59). Het tweede om langs te gaan bij voormalig CVP-voorzitter Johan Van Hecke (68) en journaliste Els De Temmerman (60). Zij volgde haar hulpverlenend hart naar Afrika, hij volgde dat. Aan het Victoriameer nabij Kampala baten ze nu een hotel uit. Luyten reist ook mee naar Gulu, waar De Temmerman een opvangcentrum voor (door rebellen) ontvoerde kinderen, kindsoldaten en hun kinderen uit de grond stampte.

Johan Van Hecke baat tegenwoordig een hotel uit met zijn vrouw Els De Temmerman in Oeganda. ©  © VRT

Tot slot is ook BRT-coryfee Jessie De Caluwe (65) aan de beurt. Midden jaren 90 ging ze weg bij de VRT. Maar in 2010 ging het licht uit en trok ze naar Marokko om zich te bezinnen. Twaalf jaar later is ze er nog steeds, omdat de vonk met de sympathieke Fransman Pierre oversloeg.

Jessie De Caluwe bleef hangen in Marokko. ©  © VRT

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook