Vliegtuig keert terug nadat passagiers plots foto’s van vliegrampen op hun gsm te zien krijgen

Passagiers ontvingen onder meer beelden van een vliegtuig van Turkish Airlines dat in 2009 bij Schiphol neerstortte. 

Passagiers ontvingen onder meer beelden van een vliegtuig van Turkish Airlines dat in 2009 bij Schiphol neerstortte. ©  EPA

Een vliegtuig van de Turkse maatschappij AnadoluJet heeft de start afgebroken omdat passagiers plotseling foto’s van vliegrampen op hun smartphones ontvingen. Het ging onder meer om beelden van een vliegtuig van Turkish Airlines dat in 2009 bij Schiphol neerstortte, waarbij negen personen omkwamen.

Bron: BELGA, Bloomberg

De Boeing 737 van AnadoluJet, een dochter van Turkish Airlines, stond op het punt naar de startpositie te rijden op de Israëlische luchthaven Ben Gurion voor een vlucht naar Istanbul. De gezagvoerder van de vlucht besloot terug te keren naar de terminal nadat angstige passagiers de bemanning hadden gewaarschuwd voor de foto’s.

Er werden naast beelden van de crash in 2009 ook een foto van een ongeval in San Francisco in 2013 getoond, samen met beelden van binnenin het toestel waarin de passagiers zaten.

Inmiddels is een jonge Israëliër gearresteerd die zich in het vliegtuig bevond, melden Israëlische media. Hij zou de afbeeldingen hebben verstuurd via AirDrop, een Apple-dienst waarmee op korte afstand bestanden met een ander Apple-apparaat, bijvoorbeeld iPhone, kunnen worden gedeeld.

Nadat de nodige controles waren uitgevoerd, kregen de ruim 160 passagiers te horen dat ze opnieuw aan boord van het vliegtuig konden gaan of in Israël konden blijven als ze dat wilden. Het vliegtuig had vijf uur vertraging.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten