‘Nederbelgen’ tekenen rouwregister Jeroen Brouwers in Lanaken, ook burgemeester Marino Keulen present

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken ondertekent het rouwregister voor Jeroen Brouwers. 

Burgemeester Marino Keulen van Lanaken ondertekent het rouwregister voor Jeroen Brouwers. ©  Eddy Vandoren

Donderdag om 11 uur werd in het gemeentehuis van Lanaken een rouwregister geopend naar aanleiding van het overlijden van schrijver Jeroen Brouwers. Meteen meldden zich reeds heel wat sympathisanten van de auteur die in Lanaken woonde en door burgemeester Marino Keulen ‘onze beroemdste inwoner genoemd’ werd.

Eddy Vandoren

Opvallend: vooral ‘Nederbelgen’ schoven bij het register aan. Terry Maazèl en Peter Coomans kwamen uit Wonck-Bassenge condoleren. Terry had een speciale band met de schrijver: ze was even oud als hem, ook geboren in Batavia en in een Jappenkamp verbleven. Ze was een grote fan van hem en ontmoette hem meermaals bij Boekhandel De Tribune in Maastricht waar ze werkte.

Jan Driessen en Jettie Bindels uit Smeermaas bezitten nagenoeg het hele oeuvre van Brouwers en ook zij vinden zijn overlijden een groot verlies voor de Nederlandse literatuur. Jan Dehaan kwam speciaal uit Nijmegen om eer te brengen aan één van de grootmeesters van de Nederlandse taal. Vanuit Lanaken reed hij door naar Zutendaal om een bloemetje te leggen bij het monument van de schrijver met een unieke, barokke pen.

Jan Dehaan uit Nijmegen. 

Jan Dehaan uit Nijmegen. ©  Eddy Vandoren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten