Noord-Korea meldt voor het eerst coronabesmetting

 © Reuters

In Noord-Korea is voor het eerst sinds de start van de coronapandemie een besmetting geregistreerd. Dat heeft de staatstelevisie donderdag bekendgemaakt. Leider Kim Jong-un spreekt van een “ernstige nationale noodsituatie”. Het eerste gemelde geval toont overeenstemming met de zeer besmettelijke omikronvariant, klinkt het bij het officiële persagentschap KCNA.

Bron: BELGA

Kim Jong-un belooft de allereerste uitbraak van Covid in zijn land te boven te komen. Hij zei dat een “maximale noodsituatie” wordt ingesteld om de quarantaine te controleren. “Het doel is om de wortels zo snel mogelijk uit te roeien. Dankzij het sterke politieke bewustzijn van de bevolking kunnen wij de noodsituatie tegengaan”, klinkt het.

De Noord-Koreaanse leider heeft intussen ook een lockdown afgekondigd, al spreekt hij zelf over “beheersingsmaatregelen”. Hij riep “alle districten en steden in het land op om hun grondgebied grondig af te bakenen en werk en productie te organiseren zodat verschillende eenheden van elkaar geïsoleerd worden”. Kim pleit ook voor strengere grenscontroles om het “kwaadaardige virus” tegen te gaan.

Twijfel

Dat in de afgelopen twee jaar niemand in Noord-Korea het coronavirus zou hebben opgelopen, wordt alom betwijfeld. Zo ontsloeg de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een jaar geleden verschillende hoge functionarissen omdat ze het regeringsbeleid tegen corona niet goed zouden hebben uitgevoerd. Zo hadden ze “een grote crisis” veroorzaakt, aldus de leider, die verder niet in details trad.

Noord-Korea deelt ook een grens van bijna 1.500 kilometer met China, die lang niet overal goed bewaakt is. Onder meer in de Chinese grensstad Dandong is het aantal besmettingen de afgelopen weken hard opgelopen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten