Waarom aten we eigenlijk ooit zo véél aardappelen?
© Shutterstock
“De gekookte patatjes verschijnen steeds minder vaak op de Vlaamse eettafel”, schreven we gisteren in de krant. Het kost ons te veel moeite, dat schillen en koken, dus kiezen we voor alternatieven. Maar gaat daarmee geen Vlaams culinair erfgoed verloren? Hoe kwam de aardappel in onze contreien terecht en hoe belandde ze dagelijks op ons bord? En wat zorgde ervoor dat dat nu niet meer zo is? Het verhaal van de evolutie van een noodzakelijk levensmiddel naar een vermijdbare ‘dikmaker’.
Thibaut Renson
Beste van Plus
Lees ook
Hap & Tap.Drie bereidingen van krab met coquille en ingelegde groenten
Vlaamse klassiekers als ‘ballekes in kriekskes’ blijken dan toch niet zo Vlaams
Zo makkelijk bak je een Driekoningentaart
Geen ‘goei kotelet in goe wa boter’, wel gezonde recepten zónder vlees: Jeroen Meus kookt vegetarisch in ‘Groentekost’