Wielrennen junioren PK in Pollare

Yaxano Smet met goed gevoel uit Luxemburg: “Selectieve omloop moet me liggen”

Yaxano Smet: “Het parcours moet me liggen, maar het is geen garantie op een goed resultaat.” 

Yaxano Smet: “Het parcours moet me liggen, maar het is geen garantie op een goed resultaat.” ©  Geert De Rycke

Pollare profileert zich steeds meer als wielergemeente. Zondag zijn de junioren er te gast voor hun provinciale titelstrijd.

Freddy De Geest

Steffen De Schuyteneer (Avia-Rudyco CT) is de gedoodverfde favoriet, maar er zijn kapers op de kust. Senne Debucke, Sil Van Daele, Maurits Van Petegem, Jens Verbrugghe en Yaxano Smet worden getipt als outsiders. Viktor Soenens en Robbe Dhondt, twee Oost-Vlaamse blikvangers van Onder ons Parike, missen het PK door een klimstage in de Vogezen.

Als voorbereiding op het provinciaal kampioenschap in Pollare reed Yaxano Smet vorige week de GP Bob Jungels in Luxemburg. “Ik werd opgehouden door een valpartij en moest lang achtervolgen. Daarbij verbruikte ik veel energie. Als training in functie van het PK kon het wel tellen. Er waren niet alleen de afstand, 131 km, maar ook de hoogtemeters. Zondag schuiven ze tien keer de zijkant van Pollareberg voor de wielen. Dat parcours moet me liggen, maar het is geen garantie op een goed resultaat”, zegt de renner van het Van Moer Logistics Cycling Team, die 4de eindigde in Zele.

“Mijn conditie is goed. Daar zal het niet aan liggen. Als ploeg moeten we sowieso iets proberen. Het kan dat Avia-Rudyco op een spurt aanstuurt met de snelle Steffen De Schuyteneer. Een kampioenschap wordt vaak als een loterij omschreven en dus blijft het onvoorspelbaar. Dat het slechts over 10 ronden van 9,7 km gaat, kan betekenen dat men er meteen invliegt. Hebben de topteams meteen de juiste pionnen op het schaakbord, dan kan het dat de wedstrijd snel op slot gaat. Wat mij betreft, mag het een harde koers worden. In totaal moeten we een duizendtal hoogtemeters overbruggen. Dat is niet min. Zondag voorspelt men ook heel warm weer en ook dat kan een rol spelen.”

Ten huize Smet is vader Guy net terug thuis van de Ronde van Bénin. “We kunnen niet ontevreden terugblikken”, refereert Guy naar de ritoverwinningen van Bjorn De Decker en Seppe Vangheluwe. “Verschillende renners zijn er ziek geworden en ook ik heb me al beter gevoeld”, zegt de inmiddels 50-jarige papa van Yaxano, die zondag in Pollare in aangename zin wil verrassen. Voorzitter Erwin Boeye van het Van Moer Logistics CT heeft er alle vertrouwen in.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten