Iconische wc-rol moet verhuizen, en je kan er straks ook in overnachten

 ©  fvv

Gent -

De iconische wc-rol van het Design Museum werd vrijdagmiddag met een spannende operatie op een vrachtwagen gehesen. Op de nieuwe locatie zal je erin kunnen overnachten.

Fien Lakiere

Een spannende verhuisoperatie vrijdagmiddag aan het Design Museum in de Drabstraat. In de smalle straat manoeuvreerden twee opleggers zich in positie om de iconische wc-rol te vervoeren. Die moet plaatsmaken voor de nieuwe vleugel van het museum en krijgt een nieuwe plek bij de Verbeke Foundation in Kemzeke, waar het kunstwerk een nieuw leven krijgt als kamer waar je kunt overnachten.

Het gevaarte van 5 bij 5 meter werd met een grote kraan opgepakt en zweefde over de afsluiting van het terrein. Al sinds maandag waren werklui bezig geweest met het opkrikken van de rol om er ijzeren balken onder te kunnen plaatsen. De onderkant moest verstevigd worden om te voorkomen dat het kunstwerk zou scheuren. (lees verder onder foto)

 ©  fvv

Heel wat kijklustigen en toevallige voorbijgangers stonden naar de operatie te kijken. Het werd nog even spannend toen de wc-rol met wat gekraak op de vrachtwagen belandde. Het kunstwerk werd immers ter plaatse gemaakt door kunstenaar Zephir en was niet bedoeld om te verplaatsen.

Architect Lode Van Pee ontwierp het bijgebouwtje in 2003 om er de toiletten van het museum in onder te brengen. Oorspronkelijk zou dit er slechts enkele jaren staan, maar dat werden er uiteindelijk bijna tien. “Het is mooi dat de wc-rol toch een tweede leven krijgt”, zegt Van Pee, die de operatie bijwoonde. “De Verbeke Foundation is een schitterende oplossing, zeker omdat ook de vaas vanop het middenplein daar al staat.”

In 2015 vond namelijk al een gelijkaardige verhuisoperatie plaats van een negen meter hoge groene vaas. De verhuis van de wc-rol zat er vrijdagmiddag nog niet helemaal op. Het ‘uitzonderlijk vervoer’ mag pas vanaf 21 uur de tocht naar Kemzeke aanvatten. De route loopt langs de Hoogstraat en de Brugsepoortstraat naar de Blaisantvest, de Wiedauwkaai en de Meulestedebrug tot op de R4 en de E34.

LEES OOK. Enorme wc-rol verhuist en krijgt toepasselijke nieuwe thuis: nieuwe eigenaar heeft ook al ‘anushotel’

 ©  fvv

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt