Foto van Curiosity brengt het hoofd van alien-believers op hol: waar leidt deze deur op Mars naartoe?

 

 ©  NASA

Velen zien er een bewijs in dat er wel degelijk leven is of was op Mars. Curiosity, de marsrover van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA, heeft een opmerkelijke foto gemaakt van een uitgehouwen deuropening in een enorme rotsformatie.

tg

Op sociale media wordt er druk over het beeld gespeculeerd. Want velen geloven dat dit het bewijs kan zijn van buitenaards leven. De veronderstelde deur zou kunnen leiden naar een geheime schuilplaats van buitenaardse wezens, zo klinkt het.

Maar dan lijkt de theorie van enkele Britse wetenschappers toch waarschijnlijker. En die zegt dat we vooral zien wat we willen zien. Zo zien sommige mensen allerlei dieren in wolken, een gezichtje in de maan, of in dit geval een deur in het gesteende van de rode planeet.

Het is ook niet voor het eerst dat mensen denken iets herkenbaars op Mars te hebben gezien. Zo beweerde een entomoloog enkele jaren geleden insect- en reptielachtige fossielen op te merken op foto’s van verschillende Marsrovers. Bovendien maakte NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter ook al eens een foto waarop duinen te zien waren.

Wetenschappers willen er alleszins het fijne van weten: nieuwe foto’s die in de toekomst gemaakt worden, zullen uitsluitsel moeten geven of er een deuropening is uitgehouwen in de rotspartijen of het om een nietszeggend en natuurlijk ontstaan gat gaat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten