‘Metalhead’ Tom (44) opent ijssalon én platenwinkel in zijn 18de-eeuwse hoeve

Tom verkoopt ijsjes en metalplaten. 

Tom verkoopt ijsjes en metalplaten. ©  mdd

Zwijnaarde -

In hun 18de-eeuwse hoeve in Zwijnaarde hebben Tom Coghe en Els Maes IJspaleis T’Sonneputje geopend. De perfecte pitstop voor wandelaars en fietsers in de Scheldevallei, maar ook voor de fans van stevige metal. In dezelfde hoeve in de straat Hondelee huist immers een platenwinkel.

Max Dedulle

“Noem het gerust een midlifecrisis”, zegt Tom Coghe (44) lachend. De afgelopen jaren werkte hij bij de dienst Feesten van Stad Gent. “Maar het was op. Ik had zowat alles gedaan en vroeg me af wat ik van het leven wou. Hier in Zwijnaarde klagen mensen vaak dat er weinig te beleven is. Dan ben ik de persoon die zegt: Oké, wat gaan we daaraan doen?

Vanaf zaterdag zet Tom samen met zijn partner Els Maes de deuren open van hun grote tuin. Je kan er genieten van een ijsje of een drankje, met zicht op de hoeve uit 1758. “Hier woonde vroeger baron Thierry Della Faille, de zoon van baron Etienne. Oudere Zwijnaardenaars kennen het nog als ‘het huis van de baron’, waar vroeger veel kinderen kwamen spelen. Zo is de cirkel rond, want we mikken onder meer op gezinnen.” (lees verder onder de foto)

De leerlingen van Sint-Vincentius Zwijnaarde waren de eersten om het ijs te komen proeven. Goedgekeurd! 

De leerlingen van Sint-Vincentius Zwijnaarde waren de eersten om het ijs te komen proeven. Goedgekeurd! ©  MDD

Een idyllische zomerbar, maar schrik niet als je iemand voorbij ziet wandelen die rechtstreeks van de Graspop Metal Meeting of een punkfestival lijkt te komen. Naast ijscoman is Tom immers ook platenboer, met een voorkeur voor het stevige genre.

“Muziek was altijd de rode draad in mijn leven. Ik verkoop al twintig jaar vinylplaten via het internet en op evenementen, en vanaf nu heeft Reality Records een permanente winkel. Niet in de stad, maar dat maakt niet uit. Mijn klanten komen soms van ver, die vinden wel de weg hierheen. En voor ze terug naar huis vertrekken, kunnen ze even de tijd nemen voor een ijsje.”

Twaalf smaken

Dat ijs komt trouwens van Talamini, de bekende ijssalon nabij het station Gent Sint-Pieters. Twaalf smaken staan permanent op de kaart: klassiekers als vanille en stracciatella, maar ook speculoos en vegan chocolade. “Die vullen we aan met een wisselend aanbod aan bijzondere smaken”, zegt Tom. “Denk maar aan cuberdon, passievrucht en cactusvijg. Zo valt bij ieder bezoek iets nieuws te ontdekken.”

INFO: T’Sonneputje, Hondelee 46, Zwijnaarde. Open van 14 mei tot 12 juni en van 6 juli tot 2 oktober, telkens van woensdag tot en met zondag en op feestdagen, van 13 tot 20 uur.Meer info is te vinden op de Facebookpagina.

Kom voor de platen, blijf voor het ijs. Of omgekeerd. 

Kom voor de platen, blijf voor het ijs. Of omgekeerd. ©  MDD

 

 ©  MDD

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent