Eindelijk terug een ‘Grand Café’ onder Stadshal: “Hebben beste wijnkaart van Gent”

Hannes Dewit en Bertrand Flamang met in de achtergrond hun uitgebreide wijnaanbod. 

Hannes Dewit en Bertrand Flamang met in de achtergrond hun uitgebreide wijnaanbod. ©  fvv

Gent -

Het Stadscafé onder de Stadshal leeft weer. Vrijdag opende ‘Grand Café Sgol’. Het moet een ontmoetingsplaats worden voor Gentenaars, met de “beste wijnkaart van Gent” en een menu waarover tot in de details is nagedacht.

Fien Lakiere

De laatste maanden werd er hard gewerkt in het voormalige Belfort Stadscafé onder de stadshal. Het was dicht sinds de lockdwon in 2020, maar dit weekend gaat er een nieuwe zaak open: Sgol. “Dat is naast ‘santé’ ook oud-Duits voor Schelde”, vertelt Hannes Dewit. Hij blies de zaak samen met Bertrand Flamang van Gent Jazz en Jan Op de Beeck nieuw leven in. Eerst in december met een tijdelijke kerstbar, maar nu is het voor echt.

“Een iconische plek zoals deze verdient iets in deze categorie”, zegt Flamang. “Het moet een ontmoetingsplaats worden, iets waar we zelf willen komen zitten.” “Er zullen wel toeristen zijn aangezien we pal in het centrum zitten, maar vooral Gentenaars moeten hier hun krant kunnen lezen of na het werk iets komen drinken met vrienden”, vult Dewit aan.

Wijnshop

Sgol zelf is een overwegend Gents onderonsje, van de meubels tot de planten en de kunstwerken. De grote ruimte kreeg een nieuw, stijlvol interieur. De keuken is het terrein van chef-kok Mauro Menichetti, die ook in restaurants Flor en NZET in de pannen roerde. Hij serveert zowel klassiekers als seizoensgebonden maaltijden. “Het zijn eenvoudige gerechten, met Italiaanse invloed”, zegt Menichetti. “De ingrediënten moeten de gerechten bijna zelf maken.” (lees verder onder foto)

 

 ©  fvv

 

 ©  fvv

De restaurantkaart volgt pas volgende maand, om rustig te kunnen opstarten. Maar op de barkaart staat al heel wat lekkers: van antipasti, focaccia en pasta al ragu tot tiramisu. Ook voor wie vegetarisch of plantaardig eet, zijn er opties genoeg. Daarnaast zijn er cocktails, Italiaanse koffie en véél wijn.

“We hebben de beste wijnkaart van Gent”, vindt Dewit. “We kozen vooral biologische wijnen uit. Je zal ook per glas speciale wijnen kunnen proeven, met een telkens wisselend aanbod. Over enkele weken starten we met een wijnshop, zodat je ook een fles mee naar huis kunt nemen. Later willen we uitbreiden met een deli voor meeneemgerechten.”

Info: www.sgol.be

Het terras werd vrijdag al meteen uitgetest. 

Het terras werd vrijdag al meteen uitgetest. ©  fvv

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent