Tot drie dagen per jaar thuis zonder ziektebriefje

 

 ©  BELGA

Werknemers moeten drie keer per jaar een dag afwezig kunnen zijn zonder ziektebriefje. Dat moet artsen “bevrijden van een heleboel contraproductieve paperasserij”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).

cka

De federale regering engageerde zich afgelopen najaar al om de korte ziekteattesten af te schaffen. Het ziektebriefje zou vervallen voor “een beperkt aantal hele korte afwezigheden”, aldus Vandenbroucke. In Het Laatste Nieuws voegt hij daaraan toe dat het concreet gaat om drie keer één dag ziekte zonder de huisarts daarvoor lastig te vallen. “Natuurlijk moeten ze wel nog steeds verantwoording afleggen aan de werkgever en blijven de controlemogelijkheden van bedrijven overeind”, zegt Vandenbroucke daar.

Wanneer de hervorming precies ingaat, is niet duidelijk. Volgens de minister is het de bedoeling om huisartsen “te bevrijden van een heleboel contraproductieve paperasserij”, zodat ze meer tijd hebben voor andere zaken, zoals de begeleiding van langdurig zieken. De vereniging van jonge huisartsen Jong Domus protesteerde eerder deze week al tegen de administratieve rompslomp door doktersbriefjes af te stempelen met een blauwe krokodil.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten