Dimitri (22) roeit 12 uur door: “In Oekraïne zal het slecht gevoel veel langer duren dan bij mij”

”Allez dan, een glimlach voor de foto. Dat zal wel de meest fake zijn ooit”, grapte de roeiheld 

”Allez dan, een glimlach voor de foto. Dat zal wel de meest fake zijn ooit”, grapte de roeiheld © ghl

Lochristi -

Dimitri Cloeckaert uit Zaffelare slaagde zaterdag in zijn roeimarathon van 12 uur ten voordele van Oekraïne. “Toen ik weken geleden de beelden zag, wist ik al dat ik dat niet kon laten passeren. Hiervoor rij ik mijzelf graag een dag kapot”, klonk het ’s avonds.

Beren in Zaffelare, we hebben er al een paar, maar Dimi hoort nu ook in dat rijtje thuis. “Je ziet wel aan mij dat ik niet sportief ben”, vertelde hij ons na negen uur en vier minuten op het roeitoestel. “CrossFit Endgame heeft mij een jaar geleden overgehaald om hier te komen sporten en dat lukt vrij aardig, met een gemiddelde van drie keer per week. Dit was een zotte inval van mij - die heeft hij wel meer, getuigen vrienden - toen ik hier aan de overkant van de straat ons gras aan het afrijden was. Tot het uiterste gaat en je grenzen echt verleggen, “ne keer naar de kloten gaan”, dat wou ik voor het goede doel graag doen.”

Dimi pakte het serieus aan en trainde de laatste twee maanden alleen nog op het roeitoestel. “Tamelijk fanatiek zelfs. Ik werk in de evenementsector en nam het toestel mee om tussendoor te trainen. En bij mijn lief zat ik in de garage, zij op een zitzak, ik op het roeitoestel. Ondertussen keken we naar onze favoriete series.”

Heel wat vrienden kwamen in de loop van de dag een ‘rondje’ meeroeien 

Heel wat vrienden kwamen in de loop van de dag een ‘rondje’ meeroeien © ghl

Dat heet dan een vermoeide glimlach 

Dat heet dan een vermoeide glimlach © ghl

Dip na negen uur

Na negen uur roeien - hij startte om zeven uur zaterdagmorgen - had Cloeckaert even een serieuze dip, waardoor hij zijn half uur avondpauze een uur vervroegde. Op het tijds- en afstandsschema was een licht verval merkbaar, want hij haalde de tien kilometer per uur net niet meer. “Het is goed geweest tot nu toe, maar ik kreeg schouderkrampen en ook pijn in de onderrug. De kiné heeft alles losgemaakt, nu is het gewoon doorbijten tot het einde. Maar dit is niets bij wat de mensen in Oekraïne beleven. Ik zal er een week slecht van zijn, bij hen is het eindeloze pijn. Zal ik het nog doen? Nee. Zou ik het anderen aanraden? Nee. Maar ik geniet nu wel al van wat ik na afloop mentaal zal voelen.”

De door Dimi vooropgestelde afstand van 100 km werd ruim overschreden. Om 18 uur stond de teller al op 97 km, uiteindelijk klokte hij in het gezelschap van vrienden én een gast-dj voor de afterfuif af op... 126,742 km. Had hij het niet beloofd: eens zot doen?

Wie het goede doel van de (nog maar een erbij) roeiheld van Zaffelare nog wil steunen, kan dat via een donatie op de Facebook-pagina, tot tien dagen na de roeimarathon. “Heel wat mensen hadden kritiek op mijn keuze voor Oekraïne 12.12, dat vind ik zo erg. Op de sociale media zijn er altijd van alle geruchten, daar trek ik mij echt niets van aan.” (Geert Herman)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent