Organisatie Songfestival moet ingrijpen na manipulatie van stemmen bij halve finale waaraan België deelnam

 ©  EPA-EFE

De omroeporganisatie EBU, de organisator van het Eurovisiesongfestival, kwam in de loop van de avond met een opvallend persbericht: “Irreguliere stempatronen ontdekt in de resultaten van zes landen bij tweede halve finale”. Ons land zou uiteindelijk achtste worden in die halve finale.

“In de analyse van jurystemmen door de pan-Europese stempartner van de European Broadcasting Union (EBU) na de tweede generale repetitie van de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022 werden bepaalde onregelmatige stempatronen geïdentificeerd in de resultaten van zes landen”, klinkt het in het persbericht.

“Om te voldoen aan de steminstructies van de wedstrijd heeft de EBU samen met haar stempartner een vervangend geaggregeerd resultaat berekend voor elk betrokken land voor zowel de tweede halve finale als de grote finale, berekend op basis van de resultaten van andere landen met vergelijkbare stemmen. Dit proces is erkend door de Onafhankelijke Stemmonitor”, klinkt het nog.

“De EBU neemt alle vermoedelijke pogingen om de stemming op het Eurovisie Songfestival te manipuleren zeer ernstig en heeft het recht om dergelijke stemmen te verwijderen in overeenstemming met de Officiële Steminstructies, ongeacht of dergelijke stemmen de resultaten en/of uitkomst waarschijnlijk zullen beïnvloeden.”

België achtste in halve finale

De Belgische inzending Jérémie Makiese heeft met zijn nummer ‘Miss You’ de achtste plaats behaald in zijn halve finale. Dat blijkt uit de resultaten die na afloop van de finale bekend zijn gemaakt.

Makiese kwam donderdag aan de bak in de tweede halve finale, die met ruime voorsprong werd gewonnen door Zweden, voor Australië en Servië. Hij sprokkelde in totaal 151 punten, waarvan 105 van de jury’s en 46 van het publiek, goed voor de achtste plaats. Van elke halve finale gingen de beste tien door.

In de finale eindigde Makiese op plaats 19 van de 25. Na de resultaten van de vakjury stond hij op de dertiende plaats, maar van het publiek kreeg hij amper punten.

Oekraïne, dat de finale zaterdag won met de inzending Kalush Orchestra en het lied ‘Stefania’, scoorde ook het beste in de eerste halve finale op dinsdag. De Nederlandse zangeres S10 volgde op de tweede plaats met ‘De Diepte’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten