Oekraïne haalt bijna maximumscore bij publiek, maar niét van deze landen

“We denken dat het nummer in de smaak viel bij Europeanen”, klinkt het nadat Oekraïne het Songfestival won© Reuters

Oekraïne kreeg van het publiek een monsterscore van 439 punten. Het land kreeg van 28 landen 12 punten, maar niét van allemaal. En ook de jury’s waren minder overtuigd.

cka

De kijkers van alle 39 landen die punten konden geven hebben dat voor Oekraïne ook gedaan. Het zorgde voor een ongeziene publieksscore van 439 punten op een maximum van 468 voor Kalush Orchestra en hun liedje ‘Stefania’. Van 28 landen, waaronder ook België, kreeg Oekraïne de felbegeerde douze points.

LEES OOK. Songfestivalwinnaars: “Nu terug naar Oekraïne om onze plicht te doen” (+)

De televoters van Slovenië, Kroatië, Montenegro, Roemenië, Zwitserland, Albanië, Armenië en Griekenland gaven 10 punten aan de Oekraïense inzending. Noord-Macedonië en Malta gaven 8 punten en het meer Ruslandgezinde Servië gaf 7 punten.

De winst van Oekraïne mag dan een straf signaal zijn van Europa; de jury’s lieten zich er minder toe vermurwen. Oekraïne kreeg van de vakjury punten uit 26 landen. Slechts vijf landen gaven daar 12 punten aan de Oekraïense inzending. België gaf er zelf zes. Dat zorgde voor een jurytotaal van 192, een pak minder dan de 283 die het Verenigd Koninkrijk kreeg.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook