Rusland gooide fosforbommen op Azovstal-fabriek in Marioepol na Oekraïense overwinning op Songfestival

© rr

Rusland heeft zondag fosforbommen gegooid op de staalfabriek Azovstal in Marioepol, zo zeggen Oekraïense bronnen. Dat gebeurde na de overwinning van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival.

mtmBron: BELGA

“De hel is naar de aarde gekomen. Naar Azovstal”, schreef Petro Androesjtsjenko, adviseur van de burgemeester op Marioepol, op Telegram. Hij postte een video van de aanval, waarop ook artillerievuur te zien is. De beelden konden niet onafhankelijk worden geverifieerd.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Fosforbommen ontbranden bij contact met zuurstof en richten verwoestende schade aan. Het gebruik ervan in dichtbevolkte gebieden is volgens het internationaal recht verboden.

Androesjtsjenko publiceerde ook foto’s met inscripties op bommen die erop leken te wijzen dat ze waren gegooid als reactie op de overwinning van Oekraïne op het Eurovisiesongfestival. De bron van de foto’s was onduidelijk, maar op de vermoedelijke bommen stond in het Russisch geschreven: “Kalusha, zoals gevraagd! Naar Azovstal” en in het Engels “Help Marioepol - Help Azovstal right now” gedateerd 14 mei. Een verwijzing naar de woorden van rapper Oleg Psjoek zaterdagavond. Rusland mocht niet deelnemen aan de internationale liedjeswedstrijd door de oorlog. 

LEES OOK. Oekraïens president Volodimir Zelenski wil volgende editie van Songfestival in Marioepol organiseren

In de belegerde staalfabriek Azovstal houden zich volgens Oekraïense bronnen ongeveer duizend mensen schuil. Pogingen om hen te redden blijken erg moeilijk te zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten