Paus verklaart Nederlandse priester en journalist heilig in bijzijn van 45.000 gelovigen

© Reuters

Paus Franciscus heeft zondag tien figuren van de katholieke Kerk heilig verklaard voor ongeveer 45.000 gelovigen uit de hele wereld op het Sint-Pietersplein in Rome. Het was de eerste mis voor een heiligverklaring sinds de coronapandemie.

mtmBron: BELGA

Bij de tien heilig verklaarden zijn onder meer de Franse religieuzen Marie Rivier (1768-1838) en César de Bus (1544-1607), naast ontdekkingsreiziger Charles de Foucauld. Ook de Nederlandse priester en journalist Titus Brandsma, bekend voor zijn inzet tegen de nazipropaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog en in 1942 in Dachau vermoord, werd heilig verklaard.

Een tapijt met de beeltenissen van Titus Brandsma (bovenaan) en martelaar Devasahayam, twee nieuwe heiligen.  

Een tapijt met de beeltenissen van Titus Brandsma (bovenaan) en martelaar Devasahayam, twee nieuwe heiligen.  ©  AP

De 85-jarige paus Franciscus, die kampt met kniepijn, verscheen niet in een rolstoel om de mis voor te zitten, samen met ongeveer 50 kardinalen en 2.000 priesters en bisschoppen. Zondagochtend vroeg begonnen al groepen pelgrims toe te stromen voor ’s werelds grootste basiliek, waar portretten van de nieuwe heiligen waren opgehangen. 

De martelaar Devasahayam (Lazarus) Pillai (1712-1752), een tot het christendom bekeerde hindoe, was de eerste Indiase leek die een heilige werd. De andere nieuwe heiligen zijn de Italiaanse priesters Luigi Maria Palazzolo en Giustino Maria Russolillo, de Italiaanse nonnen Maria Domenica Mantovani en Maria di Gesù Santocanale, en de Italiaans-Uruguayaanse Maria Francesca Rubatto, die de eerste heilige van Uruguay werd.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten