Oekraïense Eurosongwinnaars willen pas na de oorlog hun overwinning vieren

 

 ©  BELGAIMAGE

Ondanks hun grote overwinning op het Eurovisiesongfestival in Turijn heeft de winnende groep Kalush Orchestra uit Oekraïne geen zin om feest te vieren. “Mensen die je kent worden gedood of vechten in de oorlog, dat is niet echt de goede basis voor een feest”, aldus rapper Oleg Psjoek op een online persconferentie zondagavond.

ltoBron: BELGA

De groep wil de overwinning wel vieren, als de oorlog voorbij is. “Winnen is geweldig, het Eurovisiesongfestival winnen is fantastisch”, aldus de Oekraïense groep. De zeskoppige band uit West-Oekraïne kreeg 439 publieksstemmen en overklaste daarmee de concurrentie uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Zweden. Geen enkele andere ESC-deelname heeft ooit zoveel stemmen van het publiek gekregen.

LEES OOK. Kalush Orchestra, waardevoller als promomachine dan aan het front (+)

Kalush Orchestra won met het lied “Stefania”, een eerbetoon aan Psjoek’s moeder. De band publiceerde zondag op YouTube een videoclip bij het nummer, die op korte tijd al ruim drie miljoen keer is bekeken. In de clip zijn onder meer vrouwelijke soldaten te zien die kinderen over puinvelden dragen of in gebombardeerde flatgebouwen staan. Volgens de muziekmaatschappij werd de clip opgenomen in Boetsja en Irpin, twee voorsteden van Kiev die zwaar onder vuur werden genomen tijdens de oorlog. 

“We besloten de video in Oekraïne op te nemen om iedereen te laten zien hoe het land er vandaag uitziet”, aldus Psjoek. In een toelichting bij de video schrijft de groep “dat als ‘Stefania’ nu het volkslied van de oorlog is, dat het dan hopelijk ook het volkslied van de overwinning wordt.”

Naar eigen zeggen is de rapper blij om terug te keren naar Oekraïne, omdat hij zijn familie opnieuw kan zien. De band mocht het land tijdelijk verlaten, maar zal de komende dagen naar Oekraïne moeten terugkeren.

Aangeboden door onze partners

Lees ook