Ook Zweden wil nu lid worden van NAVO

 

 ©  via REUTERS

Bron: BELGA

De sociaaldemocratische regeringspartij in Zweden van premier Magdalena Andersson heeft zich zondag uitgesproken voor lidmaatschap van de NAVO. De partij maakt hiermee een historische bocht, voor de oorlog in Oekraïne was het steeds gekant tegen toetreding.

Zweden kent een lange traditie van onpartijdigheid. Het land is al ruim tweehonderd jaar neutraal. De sociaaldemocraten waren daarom lang tegenstander van toetreding tot de NAVO.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne gingen in het Scandinavische land echter steeds meer stemmen op om toe te treden tot de NAVO. Ook de sociaaldemocraten zijn nu dus voor aansluiting bij de alliantie, waarmee zich een meerderheid aftekent in het Zweedse parlement. Al stellen ze in een mededeling dat dat enkel kan gebeuren op voorwaarde dat er geen kernwapens of permanente militaire basissen in het land mogen worden geplaatst. Maandag zal er in het parlement gedebatteerd worden over het NAVO-lidmaatschap. Evenals dat van Finland dat al heeft besloten het lidmaatschap aan te vragen.

De minderheidsregering in Stockholm stuurde al militair materieel naar Oekraïne, waaronder 5.000 antitankwapens, helmen, uitrusting en veldrantsoenen. Zweden brak daarmee met het beleid geen wapens te sturen naar landen die in oorlog zijn verwikkeld.

NAVO-lid Turkije heeft bezwaren opgeworpen tegen de mogelijke toetreding. Topman Jens Stoltenberg denkt echter dat er een oplossing wordt gevonden en de Turkse bezwaren niet voor vertraging zullen zorgen. Ook de Amerikaanse minister Antony Blinken sprak de verwachting uit dat de dertig NAVO-landen het eens zullen worden over de kwestie.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten