Nederlandse vredesactivist Mient Jan Faber overleden

Mient Jan Faber 

Mient Jan Faber ©  Imageselect

De Nederlandse vredesactivist Mient Jan Faber is zondag overleden. Dat meldt vredesorganisatie Pax. Faber verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad bekendheid, als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren tachtig. Faber werd 81 jaar. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter, zo meldt Pax.

jvhBron: BELGA

Faber werd secretaris van het IKV in 1974. De organisatie ging later samen met Pax Christi op in Pax. Hij was een van de bedenkers van de IKV-campagne tegen de kernwapens. Hij stond aan de wieg van twee grote demonstraties: op 21 november 1981 in Amsterdam en op 29 oktober 1983 in Den Haag, waaraan honderdduizenden mensen deelnamen.

Miriam Struyk, directeur bij Pax, benadrukt dat Faber in Nederland het denken over vrede en veiligheid veranderde. “De betekenis van Mient Jan Faber reikt veel verder dan zijn rol binnen de Nederlandse vredesbeweging”, zegt ze in een verklaring.

Faber kreeg van tegenstanders van binnen en buiten de kerken het etiket van een vriend van de Russen opgeplakt, maar de communistische regeringen hielden de deur voor Faber en zijn medewerkers gesloten, omdat het IKV nauwe banden nastreefde met dissidente bewegingen Tsjechoslovakije en de DDR.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten