Voor het eerst in zes jaar commerciële vlucht vanuit hoofdstad Jemen

 ©  REUTERS

Voor het eerst in zes jaar is weer een commercieel vliegtuig vertrokken uit Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Dit wordt gezien als een grote stap voorwaarts in een vredesproces dat al jaren moeilijk loopt.

jvhBron: BELGA

Op de vlucht naar de Jordaanse hoofdstad Amman zaten 129 passagiers, onder wie ziekenhuispatiënten die zorg in het buitenland nodig hebben en familieleden. Het vliegtuig vertrok kort na 9 uur lokale tijd.

De luchthaven was sinds augustus 2016 gesloten voor de commerciële luchtvaart vanwege luchtaanvallen van de door Saudi-Arabië geleide militaire coalitie tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen. In het land geldt sinds 2 april een staakt-het-vuren. De hervatting van de commerciële luchtvaart was onderdeel van de gesloten wapenstilstand, maar liep vertraging op door onenigheid tussen de twee partijen.

Sanaa werd in 2014 ingenomen door de Houthi’s. De regering van Jemen kreeg een jaar later hulp van een coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De militaire campagne tegen de rebellen ontketende een burgeroorlog die heeft geleid tot de grootste humanitaire crisis ter wereld. Het conflict heeft volgens de Verenigde Naties meer dan 150.000 mensen het leven gekost. Daarnaast zijn miljoenen mensen ontheemd geraakt en worstelt de bevolking met honger en ondervoeding.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten