VIDEO. Fietsen op de Coupure is weer een stuk veiliger: belangrijke nieuwe fietslink is open

Nieuwe fietsonderdoorgang in Gent. © Het Nieuwsblad

GENT -

Op de Coupure in Gent is maandag een gloednieuwe fietsonderdoorgang geopend. Auto’s en fietsers moesten elkaar vroeger kruisen bovenop het kruispunt, maar dat is nu verleden tijd.

Bert Staes

De fraaie nieuwe onderdoorgang duikt onder het drukke kruispunt van de Nieuwewandeling en de Coupure en is sinds maandag te gebruiken door fietsers. Het gaat om een belangrijke schakel, die lang op het verlanglijstje stond van de Gentse fietsers.

De nieuwe link sluit aan op een andere fietsonderdoorgang, onder de Rozemarijnbrug. En de Coupure is ondertussen ook een officiële fietsstraat, waar fietsers op de rijweg mogen. Daardoor kunnen fietsers van in Mariakerke tot in het centrum van Gent fietsen zonder één druk kruispunt te moeten oversteken.

 

 ©  DVH

“Een fietsroute is maar zo goed als de zwakste schakel”, zei Filip Watteeuw (groen), schepen van Mobiliteit, maandag bij de opening van de nieuwe onderdoorgang. “De basis is dat kinderen en onervaren fietsers het traject moeten kunnen volgen zonder zich ongemakkelijk te voelen. Dat kan nu van in Mariakerke tot aan de Verlorenkost.”

 

 ©  DVH

Bovenop het kruispunt wordt de weg nog vernieuwd. Tegen de zomer moet het hele kruispunt af zijn.

De Coupure is de drukste fietsas van Gent. Vooral in de ochtendspits krioelt het er van de fietsers. Op de drukste dagen worden er meer dan 10.000 fietspassages geteld, met pieken van één fietser elke twee seconden.

LEES OOK.Eén fiets elke twee seconden: drukste fietsas van Gent vestigt nieuwe records

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent